BiH nije nastala potpisivanjem Dejtonskog sporazuma

Autor: rtrs.tv, republika.rs

Vesti

21.11.2020

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se navršilo 25 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH.

Potpisivanje sporazuma

Portal Republika.rs je poput mnogih portala u regionu objavio vest u kojoj se navodi da je Bosta i Hercegovina nastala potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, što nije istina.

Naime, u prvobitnom tekstu, koji je sada prepravljen stajalo je da su potpisivanjem sporazuma nastali entiteti, koji su doveli do stvaranja BiH. Međutim, činjenice su nešto drugačije, pa tako Prvi stav prvog člana Ustava ne podržava tvrdnju da je Bosna i Hercegovina "stvorena" Dejtonskim sporazumom niti je definiše kao "državnu zajednicu". 

"Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama", piše u članu jedan Ustava BiH.

Stav (3) člana 1. ukazuje na neutemeljenost tvrdnje da je Bosna i Hercegovina "sastavljena od dva entiteta".

Gornji tekst nastao je kao posledica analzice portala Raskrinkavanja.ba, koji je naš originalni, koji je sada izmenjen, ocenilo kao Manipulisanje činjenicama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading