Zvanično se oglasila i SPC: Patrijarh Irinej je preminuo

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

20.11.2020

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patriharh srpski Irinej preminuo je jutros u 7:07 u Vojnoj kovid bolnici "Karabruma" u Beogradu, zvanično je saopštila Srpska pravoslavna crkva.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

- U petak 20. novembra, u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici ''Karaburma'' u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović) - navedeno je u saopštenju.

SPC navodi da će o svim drugim detaljima u vezi sa sahranom Njegove Svetosti Patrijarha javnost biti uskoro obaveštena.


- Večan mu oj spomen i Carstvo Nebesko! - 

Patrijarh Irinej rođen je 27. avgusta 1930. godine u selu Vidove kod Čačka i na krštenju je dobio ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a posle Gimnazije u Čačku i Bogosloviju u Prizrenu. Zatim diplomira na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.

Pre stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od strane Patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora slavne Bogoslovije. Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog.

Za Episkopa niškog izabran je 1975. godine.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading