SAZNAJEMO: POLICIJSKI ČAS OD SLEDEĆE NEDELJE? Opcija ZAKLJUČAVANJA Srbije sve IZVESNIJA!

Autor:

Vesti

19.11.2020

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj novozaraženih virusom KOVID-19 na dnevnom nivou juče je u Srbiji dostigao gotovo 6.000 (5.613), uz 27 smrtnih slučajeva. Bolnice su prepune i ukoliko nove mere ne budu dale rezultate u kratkom roku, već sledeće sedmice mogao bi da bude uveden policijski čas, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Mada je do pre nekoliko dana izgledalo da je ovakav scenario daleko, prema informacijama koje smo nezvanično dobili od sagovornika iz kriznog štaba, na raspolaganju, osim zabrane kretanja, više nema drugih mera za kojima bi se moglo posegnuti. Zvanično, juče niko nije bio raspoložen da govori na ovu temu.

Ali uz napomenu da izjava nije za novine, od dvoje članova štaba dobili smo gotovo istovetne odgovore:

- Premijerka Ana Brnabić nije slagala kada je u nedelju, posle sednice Vlade, poručila da se o policijskom času nije razgovaralo ni na kriznom štabu ni na Vladi. Od tada, međutim, situacija se drastično pogoršala. Kapaciteti u bolnicama su na izmaku, ukoliko i narednih dana bude po 5.000 i više zaraženih, sistem to jednostavno neće moći da izdrži. Nije problem u broju respiratora, opremi, lekovima... Svega ima dovoljno, ali broj postelja i raspoloživog medicinskog kadra ne može se unedogled uvećavati. U bolnicama je već više pacijenata nego u najgorim julskim danima.

Bar nešto lepo: Vakcine u Srbiji pre 1. januara

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je juče da će prve doze vakcine protiv koronavirusa u Srbiju stići pre 1. januara i da je prvi uslov da vakcina bude bezbedna.

Škodrićeva je ponovila da će vakcina za sve građane Srbije biti besplatna.

- Nije važno iz kog dela sveta će Srbija dobiti vakcinu, najvažnije jeste da prve količine budu što pre uvezene, da ta vakcina bude registrovana i da je srpski eksperti dozvole, što znači da je ona potpuno bezbedna za građane - naglasila je Škodrićeva.

SVE SE PROMENILO

Zbog toga su se, kaže jedan od naših sagovornika, u protekla dva dana ipak pokrenule konsultacije o eventualnom uvođenju policijskog časa:

- To je zaista poslednja mera, ali ukoliko se ovakav trend zaražavanja nastavi, jasno je da ćemo morati da prelomimo i pre 1. decembra, do kada su ove nove mere oročene. Moja procena je da bi to bilo najkasnije za pet, maksimum deset dana, i da bi zaključavanje preko noći bilo oročeno na 15 dana.

Da je ovakav rasplet sve bliže, svedoče i dramatična upozorenja lekara s prve linije fronta protiv korone.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin poručuje da situacija preti da se otrgne kontroli. On je rekao da je u prvom talasu na dnevnom nivou najviše bilo 445 zaraženih, da je u drugom talasu najveća brojka bila 26. jula, kada je novoinficiranih bilo 467, a da smo sada došli do oko 5.000 novozaraženih na dnevnom nivou.

- U KOVID ambulantama pre dve-tri nedelje bilo je oko 3.500 pregleda na dnevnom nivou, a sada je to više od 5.500. Problem jeste i što u bolnicama sada dominiraju pacijenti iznad 60 godina - navodi Ašanin.

Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike, koji je i sam preboleo KOVID-19 i prekjuče se prvi put pojavio u javnosti, govori isto:

- Infektivna klinika oborila je neslavni rekord, preko 350 pregleda za 24 sata, primili smo maksimalno pacijenata koliko smo mogli. Osvanuli smo s pacijentima na pomoćnim krevetima jer nismo mogli da ih transportujemo dok ih ne stabilizujemo. U noć smo ušli sa oko 10 odsto slobodnih mesta.

UMIRU I MLADI

U Kliničkom centru u Nišu je 235 KOVID pacijenata, većina je u vrlo teškom stanju. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, da se može oceniti kao vanredna i da zabrinjava podatak da umiru i mlađi ljudi.

- Sve mora da zabrine podatak da nam je umro mlad čovek iz Niša, 1975. godište, što znači da su i mladi ugroženi. Preminuo je i pacijent iz Leskovca, 1970. godište. Traje strašna bitka za živote iz minuta u minut - poručio je Tiodorović.

Koje su se zemlje zaključale

- Mađarska

- Grčka

- Austrija

- Italija (neke pokrajine)

- Francuska

- Belgija

- Nemačka

- Engleska

- Austrija

- Španija

* delimično ili potpuno

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
778TH

19.11.2020 14:21

Konacno nesto pametno da urade

Odgovori 8 32
Rade

19.11.2020 15:52

Daj iznesite tacnije podatke, i objasnite sta u drugim drzavama znaci zakljucavanje. Evo u engleskoj koju ste naveli, vlada ne preporucuje izlaske iz kuce bez potrebe, i zatvorene su prodavnice osim supermarketa, apoteka, fabrika i gradjevinskih firmi, rade sve skole, univerziteti, i moze se izaci da se seta kad god pozelite, kakvi policijski casovi i ostale represalije( ala 19 vek), zatvoritekafice, restorane( osim dostave), nocne klubove i shopping centre, ali nas pustite da mozemo setati, bar po praznim ulicama i parkovima, jer bi sve osim toga bilo surovo.

Odgovori 23 1
Michael

19.11.2020 21:15

Zasto ne postavite drzavi konkretno pitanje ko sme gradjanima i pod kojim uslovima da zabrani kretanje??? Gradjanske slobode su Ustavom zagarantovane svakom pojedincu! Isto tako i obavezno nosenje maski na otvorenom je protiv ustavno. Zasto niko ne kaze koje su kontra indikacije nosenja maski? Ostecenje pluca. Hoce da zatvaraju kafice, klubove i restorane, ali trzne centre nece? Naravno, otvorili su Galeriju na 3000 bolesnih dnevno i ne zanima ih da je zatvore jer mora da im se isplati. A vandredno stanje nece da uvedu zbog clana 117 zakona o radu, jer bi morala drzava svim zaposlenima da isplati zarade, a to ne zele, vec pokusavaju da zaobilaznim putem (i potencijalnim protivustavnim policijskim casom) prevare gradjane, da urade sta hoce, da svi propadnu a da im drzava nista ne da ( ne racunajuci ove satro povlastice sa pdv-om). Toliko o nasim postenim i dobrim politicarima.

Odgovori 12 1
Julija

19.11.2020 22:59

@Michael - A gde ce da smeste bolesne, kad nema mesta u bolnici? Ako tebi i bilo kome zatreeba medicinska pomoc a ne mozes je dobiti,hoce li i za to biti kriva drzava? Koliko glup narod, pa oklevali su sa policijskim casom,sve dok se bolnice nisu popunile!