Šta nas čeka od 1. decembra?! Nove mere ukoliko se epidemija ne smiri, moguće i uvođenje policijskog časa

Autor:

Vesti

16.11.2020

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Juče je u Srbiji zabeležen crni statistički rekord od 1.000 preminulih od posledica kovida-19. U pslednjih nekoliko nedelja brojke postaju sve gore, a uprkos merama vlade, situacija sa epidemijom se ne smiruje. Zato je moguće da od narednog meseca budu uvedena nova, restriktivnija ograničenja kako bi se sprečilo širenje virusa.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Nakon nekoliko relativno mirnih nedelja Srbija je, u trećem talasu korona virusa, koji se prelio nakon snažnog udara u regionu i kod nas, počela da beleži visoke brojeve zaraženih. Juče je premijerka Ana Brnabić, u cilju sprečavanja daljnjeg širenja epidemije, donela nove mere.

Tako je od juče u Srbiji rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara i prodavnica smanjen do 21,00. Od ovog su izuzete apoteke, dostave hrane, benzinske pumpe i privreda koja mora raditi treću smenu, naglasila je premijerka.

Mere će ostati na snazi naredne dve nedelje, do 1. decembra. Premijerka je, odgovarajući na novinarska pitanja, naglasila da u slučaju kada ove mere ne bi donele zaustavljanje širenja epidemije, morali bismo dobiti nove restriktivnije mere.

 

Tri mere posle 1. decembra koje bi mogle stupiti na snagu

Na jučerasnjoj konferenciji za medije premijerke Ane Brnabić neke mere su već pomenute, a neke su odavno na stolu kao poslednja opcija u slučaju naglog pogoršanja situacije, pišre Srbija danas.

1. Policijski čas vikendom

Da će nepoštovanje postojećih mera dovesti do toga da Srbija ponovo dobije policijski čas vikendom, kako bi se sprečila masovna okupljanja i proslave kao i provodi po kafićima i splavovima, zavisiće pre svega od poštovanja već uvedenih mera o zabrani okupljanja više od 5 osoba i o skraćenom radu kafića do 21 čas. Ukoliko bi postojeće mere zaravnale rast zaraženih i on počeo da pada, ova mera bi ostala po strani.

- Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa zabranom kretanja, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezultate i da će broj novozaraženih početi da opada - rekla je Brnabić.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Foto: Ilustracija

2. Smanjenje rada ugostiteljskih objekata, prodavnica i trgovačkih centara do 18.00 časova

Ovu meru Krizni štab je već predložio premijerki Brnabić kao meru za koju se smatralo da bi trebalo da bude uvedena već sada. Predsednik Vučić i premijerka Brnabić ranije su govorili da će učiniti sve da ne dođe do drastičnih mera kako bi se što više sačuvala privreda i radna mesta. Krizni štab je smatrao da su ugostiteljski objekti gde se mladi okupljaju i provode u večernjim časovima najveći izvor širenja zaraze trenutno.

- Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu. Složni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera - rekla je ona.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

3. Obavezno nošenje maski na otvorenom prostoru

Sada još uvek na nivou preporuke u situacijama kada je nemoguće držati fizičku distancu ni na otvorenom (recimo, na autobuskim stajalištima), ova mera bi uskoro mogla biti i obavezna. S obzirom na to da dolazi hladnije vreme, veća zagađenost vazduha usled loženja i aktiviranja rada toplana, nošenje maske na otvorenom ujedno bi bilo delotvorno i zbog ovoga.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče na konferenciji za medije da će se razmisliti o meri obaveznog nošenja maske na otvorenom, ali je dodala da više veruje u svest pojedinca, nego u kaznenu politiku. Za nenošenje maske u zatvorenom prostoru kazna za pojedince sada je 5.000 dinara.

 

Pred Srbijom sada stoje dve nedelje u kojima će Krizni štab pratiti razvoj situacije oko širenja korona virusa. Ukoliko postojeće mere uspešno stabilizuju postojeću situaciju, ove koje su dosad izrečene mogle bi biti relaksirane ili će ostati na ovom nivou ograničenja. 

Međutim, nastavak pogoršavanja epidemije korona virusom u našoj zemlji koji bi doveo do punjenja bolničkih kapaciteta i opterećenja zdravstvenog sistema usled velikog broja zaraženih vodio bi nas ka sigurnom pooštrovanju postojećih mera, a tri pobrojane bi prve bile na stolu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading