BEZ VAKCINE NEMA SPASA! Istovremeno stigli VELIKO OHRABRENJE i KATASTROFALNI PODACI

Autor:

Vesti

12.11.2020

04:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema saznanjima našeg lista, deo vakcina stiže nam pre Nove Godine i biće iskorišćen za zaštitu medicinskih radnika, policajaca...

RepublikaFoto: ww.promedia.com
Korona (Ilustracija)

"Fajzer" i "Bajontek", "Astra zeneka", "Moderna", ruska vakcina, kineska... Sve je duži spisak kompanija i država koje zvanično potvrđuju da su njihove vakcine protiv virusa KOVID-19 efikasne u devet od deset odsto slučajeva, pa čak i više od toga. Koliko je ovo važno i za Srbiju, pokazuje jučerašnji koronabilans jer je za 24 časa zaraženo čak 3.536 ljudi, što je najviše do sada. Nažalost, umro je 21 pacijent, čime se ukupan broj žrtava popeo na 936.

Dan nakon što su stigle ove vesti Evropska komisija odobrila je ugovor o kupovini do 300 miliona doza vakcine na kojoj rade farmaceutske kompanije "Fajzer" i "Bionteh" (Amerikanci i Nemci). U Briselu naglašavaju da je u pitanju trenutno najperspektivnija vakcina, ali da se radi na nabavci širokog asortimana vakcina zasnovanih na različitim tehnologijama.

Mora da se čuva na minus 70 stepeni

Uz sve dobre vesti i jedna loša - vakcina koju prave "Fajzer" i "Bajontek" moraće da bude čuvana u posebnim uslovima. Naime, vakcinu proizvedenu novom tehnologijom i zasnovanu na sintetičkim molekulima ribonukleinske kiseline potrebno je čuvati na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa ili niže. To su, kako prenosi Glas Amerike, vremenski uslovi koji odgovaraju arktičkoj zimi.

Nisku temperaturu trebalo bi da održe termoizolacione kutije, u intervalu od oko deset dana, na spoljašnjoj temperaturi do 25 stepeni Celzijusa, pod uslovom da se te kutije ne otvaraju. Ranije je saopšteno da se vakcina može očuvati do pet dana ukoliko se za to koristi običan frižider.

Jedva dočekao: Direktor "Fajzera" odmah prodao 60% svojih akcija

Nekom rat (protiv korone), nekom brat. Direktor američke kompanije "Fajzer" prodao je 60 odsto svojih deonica u toj farmaceutskoj firmi dan nakon što je objavljeno da je njihova vakcina protiv KOVID-19 efikasna u 90 odsto slučajeva. Albert Bourla, poreklom Grk, dobro je zaradio s obzirom na to da su akcije "Fajzera" na berzi za 24 sata skočile za 7,7 odsto.

SVE PO REDU

Prema informacijama Srpskog telegrafa, određena količina vakcina protiv koronavirusa stići će i u Srbiju pre nove godine. To će, po svemu sudeći, biti dovoljno da se vakciniše i zaštiti jedan deo ljudi u prioritetnim i najugroženijim kategorijama (pre svega zdravstveni radnici, pa vojnici i policajci, prosvetni radnici, hronični bolesnici...). Kako za naš list objašnjava doktor iz kriznog štaba, zasad se još ne može precizirati koliko će tačno vakcina stići jer nijedan proizvođač nije počeo masovno da ih pravi.

- Kako vakcine budu stizale tako ćemo ih sukcesivno davati prioritetima. Naravno, prvo će proći proveru Agencije za lekova i medicinska sredstva. Koliko znam, naši stručnjaci već proučavaju dokumentaciju za neke vakcine. Dogovor je da se ne nabavljaju iz jednog izvora, već da se uveze svaka vakcina koja se pokaže kao efikasna i sigurna - objašnjava doktor.

300 MILIONA VAKCINA NARUČUJE EU OD "FAJZERA" i "BAJONTEKA"

Inače, nakon što su zapadni proizvođači saopštili da su njihove vakcine efikasne u 90 odsto slučajeva, oglasila se i Rusija. Kako je saopštio ruski fonda za direktne investicije, efikasnost vakcine sputnjik-V iznosi čak 92 odsto.

- Proračun se zasniva na distribuciji 20 potvrđenih slučajeva zabeleženih u kontrolnoj, placebo grupi i u grupi koja je dobila vakcinu. Efikasnost je dokazana na osnovu prve privremene analize podataka 21 dan nakon što su dobrovoljci primili prvu imunizaciju. Više od 20.000 dobrovoljaca u 29 medicinskih ustanova je tokom treće faze ispitivanja ruske vakcine već vakcinisano prvom dozom, a više od 16.000 prvom i drugom dozom - navode ruski mediji.

Ističe se da nisu otkrivene nepredviđene neželjene pojave kod vakcinisanih, samo su primećeni kratkotrajni neželjeni efekti, kao što su bol na mestu uboda, sindrom sličan gripu, uključujući temperaturu, slabost, umor i glavobolju. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indiji i Brazilu.

1,3 MILIJARDE DOZA PLANIRA DA PROIZVEDE "FAJZER" SLEDEĆE GODINE

KRAJ NA PROLEĆE?

Džon Bel, profesor medicine na univerzitetu u Oksfordu i jedan od najvećih britanskih stručnjaka za imunologiju, izjavio je nakon svih vesti o napretku u proizvodnji vakcina da bi svet mogao da se vrati u normalu na proleće. Njegov kolega sa istog univerziteta profesor Piter Horbaj potvrdio je da je ovaj trenutak važan i da podstiče na optimizam.

- Osetio sam olakšanje kada sam video rezultate. Ovo je dobar znak i, čini mi se, prekretnica - rekao je Horbaj.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading