POTRESNA ISPOVEST TEŠKO OBOLELE ŽENE: Leukemija je došla tiho i IZNENADA!

Autor:

Vesti

09.11.2020

05:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragana Milanović (40) iz Pančeva, jedan je od najmlađih pacijenata kojima je postavljena dijagnoza retke bolesti, akutne mijelodne leukemije. Ova vrsta leukemije je inače jedno od najmalignijih oboljenja.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dragana Milanović

Našu sagovornicu leukemija je pre četiri godine pogodila dok je mislila da puca od zdravlja i snage.

- Leukemija je bolest koja dolazi izuzetno tiho, brzo i učinila me je potpuno nemoćnom. Simptomi, kao što su umor, modrice koje ne prolaze, krvarenja desni, hemoroidi, menstrualna krvarenja, rane koje ne zarastaju, bol u stomaku, zamor, teško disanje treba da budu signal za obraćanje lekaru ili bar za hitnu analizu krvi - objašnjava Dragana.

Kako kaže, za vreme bolničkog lečenja joj je bilo nekad manje, a nekad veoma teško fizički.

- U meni se vodila velika psihička borba zbog svega kroz šta prolazim, ali i zbog toga što sam bila svedok onoga kroz šta drugi prolaze. Slušala sam savete i preporuke, bila sam odgovorna i verovala da ću preživeti. Sada, posle svega, znam da su u našoj zemlji za savremeno lečenje ove retke bolesti, pored inovativnih lekova, potrebni i specifični smeštajni uslovi za pacijente. Prevashodno mislim na sterilne sobe jer boravak pacijenta u takvoj sobi drastično povećava šansu za oporavak, pošto se tako mogućnost infekcije svodi na minimum - priča Dragana Milanović.

Koji su simptomi mogući

Akutna mijelodna leukemija javlja se u svim uzrastima, a učestalost raste sa starenjem.

- Tačan uzrok nastanka leukemije je zasad nepoznat. Neki faktori kao što su jonizujuće zračenje, organski rastvarači, pesticidi, neki virusi i prethodna primena citostatika u lečenju drugih maligniteta mogu da oštete naš nasledni materijal, odnosno DNK, i pokrenu nastanak leukemije. Akutna leukemija se može manifestovati nespecifično - visokom temperaturom, obilnim znojenjem i lošim opštim stanjem. Tu su i anemija, infekcije i krvarenja. Kod nekih pacijenata javlja se uvećanje limfnih čvorova, jetre i slezine - objašnjava prof. dr Nada Suvajdžić Vuković, hematolog u KCS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading