UDIŠEMO ŽIVE OTROVE: Beograd PONOVO najzagađeniji grad na SVETU

Autor:

Vesti

03.11.2020

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd je jutros najzagađenija prestonica u svetu. Kako se navodi na sajtu AirVisual, AQI (Indeks kvaliteta vazduha) trenutno je 171.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Otkad je počela grejna sezona, u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji u kojima se meri čestično zagađenje vazduh je neretko kategorisan kao zagađen. Među njima su Kosjerić, Valjevo, Niš, Novi Pazar, Smederevo, Novi Sad, Užice.

Prem podacima Agencije za zaštitu životne sredine u beogradskoj opštini Vračar vazduh je jutros bio jako zagađen, dok je kao zagađen okarakterisan i u ostalim delovima prestonice u kojima se meri koncentracija PM čestica.

Koliko je situacija u prestonici jutors, na Svetski dan čistog vazduha, bila loša moglo se videti na aplikaciji AirVisual, prema kojoj je danas u 10 sati pre podne, Beograd bio najzagađeniji grad na planeti. Ispod njega su bili Mumbaj i Kalkuta u Indiji, Lahor u Pakistanu, Daka u Bnagladešu.

Foto: airvisual.com/printscreen
Tabela najzagađenijih gradova na svetu

Kako bi se situacija sa zagađenjem vazduha poboljšala, neophodno je da se uradi sledeće:

1. Prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije;

2. Hitno poboljšati kontrolu industrijskih zagađivača;

3. Sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha;

4. Odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionica;

5. Masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada;

6. Promocija održive urbane mobilnosti;

7. Radikalno poboljšanje javnog prevoza.

Podatke SZO govore da usled posledica zagađenja vazduha tokom jedne godine premine više od 7.000 ljudi, što našu državu stavlja na nimalo prijatno drugo mesto po broju prerano umrlih od zagađenja vazduha.

S obzirom na to da je Beograd relativno mali grad uodnosu na one koji imaju daleko veći broj stanovnika pa samim tim i automobila koji su glavni krivci za ispuštanje štetnih gasova, dovodi da pitanje da li će i kada u našoj prestonici da se poboljša kvalitet vazduha i da li uprava Grada Beograda ima nameru da ovo stanje promeni?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Beba

03.11.2020 15:39

Ovo je svake godine sve gore, nemam reci. Toliko tesko disem kad krene ova grejna sezona da sam prosle jeseni zavrsila u hitnoj. Zivim na Karaburmi gde su kuce i gde vecina lozi na ugalj. Ponekad ne vidim svoje dvoriste od smoga. Dobila sam od kume fotokataliticki preciscivac vazduha. Toliko mi prija u kuci ne gasim ga, ali imam problem cim izadjem napolje. Lepo mi dodje da ne izlazim iz kuce do proleca.