SAZNAJEMO! Potpuna saglasnost u Kriznom štabu i državi: ŠKOLE ĆE RADITI ČAK I AKO BUDE KARANTINA!

Autor:

Vesti

02.11.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zatvaranje škola poslednja je od poslednjih opcija u slučaju daljeg povećavanja broja zaraženih, čak i karantin je izgledniji od toga, saznaje Srpski telegraf. Sagovornici koji su prisustvovali poslednjoj sednici kriznog štaba za naš list kažu da su stručnjaci saglasni da se mere u školama najviše poštuju i da su slučajevi zaražavanja đaka i nastavnika i dalje sporadični. Stoga, saglasni su, teško da će zatvaranje škola doći na red.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Jasno je da obrazovne ustanove nisu izvor zaraze. S tim se slažu čak i oni najoprezniji epidemiolozi, poput doktora Kona, pa ne treba očekivati njihovo zatvaranje. Naravno, situacija će biti pomno praćena, ali nema sumnje da ćemo pre posegnuti čak i za zatvaranjem, makar parcijalnim, najvećih žarišta, nego što ćemo preći u potpunosti na onlajn nastavu - rekao nam je jedan od lekara iz kriznog štaba, moleći da ga ne imenujemo jer je dogovoreno da se stavovi zvanično iznose samo na konferencijama za medije.

Njegove reči potvrđuje Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut", koja kaže da je od početka školske godine do danas zaraženo nešto više od 300 đaka, u 19 okruga, a sve preventivne mere se sprovode i situacija je pod kontrolom.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Verica Jovanović: Zaraženo je do sada 300 đaka, ali ti slučajevi nisu nastali u školama

- To nisu slučajevi koji su nastali u samoj školskoj sredini - rekla je ona.

Jovanovićeva je izrazila zahvalnost svim učenicima i nastavnicima na poštovanju mera i poručila:

- Trudićemo se da, kao i svuda u svetu, škole budu i dalje mesto okupljanja, socijalizacije i zdravlja za sve naše mlade.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Srđa Janković

Potvrdio i Srđa Janković

Saznanja našeg lista potvrđuje i imunolog Srđa Janković

- Nije neophodno da zatvaramo sve škole i da celokupno školstvo pređe na onlajn nastavu - kazao je dr Janković.

Slično stanovište imaju i stručnjaci širom Evrope. Tako je Engleska, na primer, proglasila drugi lokdaun i zatvorila sve kafiće, restorane, mesta za zabavu... Škole, ipak, nastavljaju da rade. Isto je i u drugim državama koje su posegle za zaključavanjem. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading