POLITIČARI PODRŽALI STAV SRPSKOG TELEGRAFA: Promenite zakon, zaustavite bahate izvršitelje!

Autor: Jelena JOKANOVIĆ - Miljana M. LESKOVAC

Vesti

03.11.2017

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hitno menjajte zakon! Srpski političari jednoglasno su podržali stav Srpskog telegrafa da se iz Zakona o obezbeđenju i izvršenju izbaci skandalozna odredba po kojoj izvršitelji mogu da plene imovinu i ljudima koji nikome ništa ne duguju.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
NEPRAVDA: Roditelji ispaštaju zbog dugova svoje dece

Sporni član daje pravo izvršiteljima da bez imovine ostave svakoga ko je na svojoj adresi prijavio podstanara, rođaka, prijatelja - dužnika.

RODITELJIMA POPISUJU STVARI

To pitanje udružilo je i vlast i opoziciju i svi su saglasni da su nam potrebni zakoni koji štite građane, a ne akti koji idu na njihovu štetu.

Sporni zakon, donet krajem 2015, proširio je ovlašćenja izvršiteljima i omogućio im da sami, umesto da to čini sud kao ranije, odlučuju o prigovorima trećih lica kojima plene imovinu.

I advokat Ivan Simić saglasan je da je rešenje po kome se imovina svakog ko na svojoj adresi ima prijavljenog dužnika može zapleniti neustavno i da mora da se menja. On apeluje na struku da udruženim snagama promene skandaloznu odredbu.

- Imamo mnogo takvih slučajeva. U toku je popisivanje stvari roditeljima u Beogradu zbog dugova njihovih sinova. U jednom slučaju dužnik je bio vlasnik preduzeća, a u drugom su u pitanju potraživanja od "Parking servisa" - kaže Simić i napominje da se ne može bežati od obaveza, ali da ne mogu ni roditelji ispaštati zbog dugova svoje dece.

Ako ste i vi imali neprijatno iskustvo sa bahatim izvršiteljima, prijavite nam svoj slučaj na: redakcija@srpskitelegraf.rs

OSTAJALI BEZ STANOVA

- Jedino rešenje je da izbace sopstvenu decu na ulicu. Događalo se i da kupac ostane bez stana, iako ga je otplatio gotovo sto odsto, samo zato što je zbog nepoštovanja odredbi ugovora u sporu sa izvođačem koji je izvršni dužnik, pa nepokretnost nije prebačena na njega - naglašava Simić.

U Ministarstvu pravde pokušali smo da dobijemo odgovore zbog čega su izvršiteljima data ovakva ovlašćenja i na koji se način građani mogu zaštititi od zloupotreba, ali nam je rečeno da ćemo odgovore dobiti u ponedeljak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading