VEČERAS JE NOĆ VEŠTICA! Ovo su NAJBIZARNIJA verovanja vezana za "praznik" mrtvih: Ako jedete sir pre spavanja...

Autor: Republika

Lifestyle

31.10.2020

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok u Srbiji danas proslavljamo krsnu slavu Sveti Luka, u ostatku sveta 31. oktobra se slavi "Halloween", odnosno Noć veštica. Noć uoči praznika Svih svetih prema zapadnohrišćanskoj tradiciji posvećena je sećanju na mrtve, uključujući svece, mučenike i sve vernike.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Veruje se da većina tradicija vezanih za Noć veštica potiče od keltske svetkovine žetve koji možda ima paganske korene, ali neki istoričari podržavaju stav da je Noć veštica nastala samostalno kao isključivo hrišćanski praznik.

Najčešće aktivnosti koje obeležavaju ovaj praznik su: kostimirane zabave, pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča. Deca idu od vrata do vrata, traže slatkiše i uzvikuju "trick or treat" ("smicalica ili poslastica", što u slobodnom prevodu znači "dajte nam slatkiše ili ćemo inače biti primorani da uradimo nešto nevaljalo").

U vezi sa ovim danom postoje brojna verovanja i običaji vezani za zdravlje, a neki su u najmanju ruku neobični. Da li ćete imati noćne more ukoliko u noć 31. oktobra jedete sir ili ćete moći da vidite u marku ako jedete šargarepu, otkriće vam ovaj tekst.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Verovanje da ukoliko dobro jedemo kada smo bolesni, samo će produžiti prehladu, datira od davnina.

Kada ste prehlađeni dobro je da jedete obimno, ali da li je mudro gladovati kada se loše osećate? Uobičajeno je da izgubite apetit kada bolujete od gripa i kada vam je nos crven od "duvanja", ali vašem telu su potrebne hranjive materije i energija iz hrane da bi se izborilo sa infekcijama. Zato, umesto da izgladnjujete prehladu, nahranite telo i dozvolite mu da se samo s njom izbori.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedite šargarepu da biste videli u mraku

Narandžasto korenasto povrće, poput šargarepe, bogat je izvor beta-karotena, vrste vitamina A koji pomaže u održavanju dobrog vida.

Ukoliko vašem telu nedostaje ovaj vitamin, može se desiti da obolite od noćnog slepila, tako da bi uključivanje šargarepe u ishranu zaista moglo da vam poboljša vid.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Korica hleba će vašu kosu učiniti kovrčavom?!

Ne postoji hrana koja će napraviti čudo i vašu ravnu kosu učiniti kovrdžavom. Pa ni hrskava korica hleba.

Nauka kaže da li će  vaša kosa biti ravna, talasasta ili kovrdžava, zavisi isključivo od genetike, a ne od hrane. Zato, grickajte koricu ako je volite, ali nemojte očekivati da ćete se probuditi s kovrdžama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako jedete sir pre spavanja, imaćete noćne more

U studiji u kojoj je učestvovalo 200 ljudi traženo je od ispitanika da pre spavanja pojedu krišku sira i sutradan ih izveste o svojim snovima. Oko 75% ispitanika je otkrilo da je spavalo mirno, bez noćnih mora.

Ipak, to ne znači da sir i testenina koju jedete u kasnim satima ne mogu da utiču na kvalitet vaših snova. Odlazak u krevet punog stomaka, šta god da ste pojeli, znači da ćete verovatno veći deo noći provesti u REM fazi (rapid eye movement), odnosno fazi "brzog pomeranja očiju" što uzrokuje najživlje snove.

Kasni obroci takođe mogu da izazovu probavne smetnje, naduvenost, gasove i druge probleme sa stomakom, što doprinosi nemirnom snu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Vruće kupke utiču na plodnost

Ukoliko pokušavate da dobijete potomstvo, možda ne bi bilo loše da poslušate ove "bapske" savete. Naime, lekšarenje u kadi punoj vrele vode utiče na pokretljivost spermatozoida kod muškaraca.

Razlog je jednostavan. Banjanje u vreloj vodi podiže temperaturu tela, što usporava spermatozoide. Trogodišnje istraživanje američkih stručnjaka pokazalo je da se pokretljivost "plivača" poboljšala za do 20% kod muškaraca koji su izbegavali redovne tople kupke. Kratki, mlaki tuš je opcija koja pogoduje plodnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Krckanje" prstiju izaziva artritis

Uprkos brojnim studijama o ovom mitu, nema naučnih dokaza da "krckanje" prstiju i zglobova povećava rizik od pojave artritisa. Zvuk koji se čuje tokom ove radnje možda zvuči strašno, ali zapravo se radi o zvuku izazvanom mehurićima vazduha u tečnosti koja podmazuje zglob.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading