Srbija bolja od Nemačke kad je u pitanju testiranje na koronu

Autor:

Vesti

30.10.2020

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos naglom skoku novozaraženih od korone u Srbiji se na rezultate testa čeka najviše jedan dan, dok se rezultati istog takvog testiranja, recimo, u Nemačkoj čekaju između pet i sedam dana.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Kako su za Srpski telegraf potvrdili u Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" u Beogradu na rezultate PCR testa pacijenti čekaju maksimalno 24 sata.

S druge strane nemački bolesnici koji sumnjaju da su zaraženi KOVID-19 moraju da budu strpljivi i sačekaju nedelju dana. Ovo je indirektno potvrdila epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Božidarka Rakočević.

- Prosek čekanja za rezultate PCR testa u Evropi je od četiri do sedam, osam dana u zavisnosti od kapaciteta laboratorije. Mi smo u evropskom proseku, iako naše laboratorije rade deset puta više u odnosu na stanje pre korone – rekla je dr Rakočević.

Pored već postojećih PCR i seroloških testova, u Srbiji uskoro počinje primena i novih brzih antigenskih testova, a rezultati su gotovi već za pola sata.

Kako je objasnio imunolog Srđa Janković uvođenje ovih testova značiće poboljšanje brze dijagnostike KOVID-19.

Pouzdanost ovih testova je čak 97 procenata i najpouzdaniji su u ranim fazama infekcije kada osoba ima najviši broj ćelija virusa u sebi, odnosno na početku bolesti i pre razvijanja teške kliničke slike. To će umnogome pomoći pacijentima, ali i lekarima. Mogu se koristiti i za brzu proveru ukoliko se zna da je osoba bila u kontaktu sa inficiranima.

Osim što su brzi ovi testovi su i jeftini, ne zahtevaju dodatnu opremu, a za testiranje se koristi bris uzet iz grla i nosa.

Ipak, prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) PCR testovi se i dalje smatraju zlatnim standardom prilikom dijagnostikovanja korone, jer virus registruju i u malim količinama. U Srbiji se radi isključivo u državnim zdravstvenim ustanovama. Osim ovog postoje i serološki testovi koji se osim u državnim radi i u 27 privatnih laboratorija koje su dobile dozvolu za testiranje.

TESTOVI KOJI SE KORISTE I VREME ČEKANJA

PCR

*Uzima se bris iz grla i nosa

* Test otkriva prisustvo virusa u organizmu

* Rezultati za 24 sata

* Može se raditi na lični zahtev u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, a cena je 6.000 dinara

SEROLOŠKI

* Testira se krv pacijenta

* Test otkriva prisustvo IgM antitela ukoliko pacijent trenutno ima virus i IgG antitela ukoliko je već preležao koronu

* Rezultati za nekoliko sati

* Mogu se raditi u državnim zdravstvenim ustanovama i u 27 privatnih laboratorija

* Cena testa u državnim ustanovama 1.200, a u privatnim od 1.800 do 4.500 dinara

BRZI ANTIGENSKI

* Uzima se bris iz grla i nosa

* Otkriva virus korone u organizmu

* Najpouzdaniji je u ranim fazama infekcije

* Rezultati za pola sata

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading