ISTRAŽIVANJE PROFESORA KOJI JE DOSAD POGODIO SVE O VIRUSU: Evo za koliko je sada korona zaraznija!

Autor: D. PETROVIĆ - B. PAUNOVIĆ

Vesti

30.10.2020

05:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Petar Kočović i njegov tim nepogrešivo su matematičkim metodama predvideli tokove epidemije koronavirusa, ne samo u Srbiji već širom planete.

RepublikaFoto: printscreen/TV Happy
Petar Kočović

Sada su istraživali zašto je broj zaraženih toliko veći u odnosu na drugi talas i utvrdili da je virus 51 odsto zarazniji nego tokom leta. Razlog: počela je sezona grejanja i u vazduh se ispušta veća količina ugljen-monoksida, što slabi imunitet ljudi. To, kaže za naš list, podjednako važi i za Srbiju i za druge evropske zemlje.

- Čim je počela grejna sezona primećeno je da imunitet ljudi slabi zbog okruženja, odnosno ispuštanja ugljen-monoksida u atmosferu. To se automatski odrazilo na broj novozaraženih i ovo bi mogao da bude razlog naglog skoka inficiranih, ne samo kod nas već i u ostalim evropskim zemljama - objašnjava profesor Kočović.

Kočović: Virus jeste zarazniji, ali je smrtnost manja

On podseća da je sa hladnim jesenjim danima došlo i do smanjena sunčanih dana i UV zračenja, što u kombinaciji s većim zagađenjem vazduha daje i veći broj zaraženih.

- Srbija, koja se trenutno nalazi u trećem talasu epidemije, u poslednja tri-četiri dana imala je nagli skok broja obolelih. Kako smo utvrdili, ovaj treći talas je 51 odsto jači u odnosu na drugi talas korone, koji smo imali letos - pojašnjava profesor Kočović.

I Zvezdara KOVID bolnica

RepublikaFoto: youtube.com/TVStudioB
KBC Zvezdara

KBC Zvezdara u Beogradu od nedelje, najkasnije od ponedeljka, ponovo ulazi u KOVID sistem, rekao je juče državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić. Kaže i da će KBC Zemun, koja je od juče treći put u KOVID sistemu, i KBC "Dragiša Mišović" primati i KOVID i ostale pacijente.

S druge strane, kako ističe stručnjak, primećeno je da, iako je stopa zaraznosti virusa naglo povećana i konstantno raste, smanjen je broj smrtnih slučajeva.

- U odnosu, recimo, na 21. jul, kada smo imali visok stepen fatalnih ishoda pacijenata obolelih od korone, taj broj je sada manji. Ipak, iako je Srbija u ovom trenutku i dalje među boljima u Evropi, a naši brojevi povoljniji, ne treba zaboraviti da uz naglo povećanje broja novozaraženih dolazi i do bržeg popunjavanja bolničkih kapaciteta, što predstavlja ozbiljan problem za medicinski sektor. Ne samo da neće biti mesta u bolnicama već, ako se nastavi ovaj trend, neće moći da se hospitalizuju pacijenti s ostalim ozbiljnim zdravstvenim problemima - zaključuje Kočović.

Amfilohije teže diše, ali nije na respiratoru

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Amfilohije

Mitropolit Amfilohije nije priključen na respirator i koristi i dalje neinvazivnu ventilaciju, odnosno pluća obavljaju normalnu funkciju, ali prilikom kontrolnog pregleda juče ujutru primećeno je da malo otežanije diše, uz bol u grudnom košu. Kako prenosi Svetigora pres, odmah su urađene sve analize, kao i skener plućne arterije i skener pluća, a snimak je pokazao da je uzrok otežanog disanja i bola pojava vazduha u sredogruđu, što se često javlja u situacijama u kojima pacijent ima osetljiva pluća zbog dužine trajanja upalnog procesa i kad je na kiseoničkoj terapiji duži period.

Skener pluća i plućnih arterija je pokazao da nema tromboze, a bronhoskopski nalaz da su disajni putevi čisti. Nalaz na srcu je, takođe, dobar.

Mitropolit Amfilohije je od 6. oktobra na bolničkom lečenju u Podgorici zbog infekcije virusom KOVID-19.

Kon: Pad brojki tek polovinom decembra

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da se Srbija trenutno nalazi u prvoj sedmici uspona, što će biti slučaj i sledeće nedelje, a može da se desi i da rast zahvati treću nedelju.

- Onda može da dođe do zaravnjenja, a spuštanje se može očekivati za nekih pet sedmica od sada, polovinom decembra, ali ako poštujemo preporučene mere - poručuje dr Kon.

Virus bukti u regionu

  • Crna Gora: Obolela još 301 osoba, umrlo sedmoro. Nestašica materijala koji se koristi za testiranje, 2.500 testova čeka da bude obrađeno
  • Sev. Makedonija: Od 2.647 testiranih, čak 870 pozitivnih. Umrlo 14 ljudi
  • Hrvatska: Još jedan crni rekord, 2.776 novozaraženih za 24 sata, uz 18 mrtvih. Na respiratoru 71 pacijent
  • Slovenija: Čak 2.488 novozaraženih i osmoro mrtvih
  • Mađarska: Još 56 mrtvih i 2.194 nova slučaja. Ukupno umrlo 1.634
  • Bugarska: Novih 2.760 slučajeva korone za 24 časa, preminulo još 36 pacijenata
  • Rumunija: Novi crni rekord. U danu zaražena 6.481 osoba. Umro još 81 pacijent
  • BiH: Nova 1.903 slučaja za 24 sata. Preminula 21 osoba, od čega devet u Republici Srpskoj

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading