Kon o nepovoljnim prognozama Kočovića: Nalazimo se u periodu uspona i broj obolelih će rasti

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

29.10.2020

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog dr Predrag Kon i član Kriznog štaba je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, komentarisao i prognoze profesora Petra Kočovića, koji računa kraj epidemije na osnovu jedinstvenog matematičkog modela - Gausove krive. Prema njegovim procenama, uspon 3. talasa epidemije korona virusa, u kojem se trenutno nalazimo, biće "na snazi" do polovine decembra, kada će kriva početi da pada.

RepublikaFoto: printscreen/TV Prva/TV Happy
Predrag Kon i Petar Kočović

- I on radi na osnovu statističkih i matematičkih modela. Nalazimo se u nedelji uspona, i to nas očekuje i sledeće nedelje. Moguće je da dođe onda u nedelji posle te do zaravnjenja i to, opet, zavisi od nas. Onda počinje spuštanje, dakle tek posle 5. nedelje - objasnio je dr Kon.

Kako je dodao, sada se nalazimo u 4. nedelji 3. talasa epidemije.

- Taj talas je počeo 4. oktobra, bar u Beogradu. Za 5 nedelja može da krene polako spuštanje. Ako tako gledamo, dolazimo do sličnog razmišljanja - napomenuo je epidemiolog.

 

Podsetimo, profesor Kočović je naveo da danas ulazimo u takozvanu ljubičastu, najgoru zonu kada je u pitanju dnevni broj zaraženih korona virusom. To znači, kako je objasnio, da ćemo imato od 101 do 250 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Inače, njegov tim sastavljen je od matematičara i programera koji prate na dnevnom nivou stanje u svih 216 država.

 

Reč je o jedinstvenom matematičkom modelu u svetu za praćenje pandemije korona virusa. Kako profesor Kočović objašnjava, on ima 5 modela za praćenje epidemije, ali je Gausova kriva najpoznatija.

Srbija je juče oborila rekord sa 1.328 novih slučajeva, dok je petoro preminulo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading