Dramatično upozorenje Predraga Kona: Ograničenje kontakata je mera koju moramo da uvedemo juče

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

28.10.2020

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemilog Predrag Kon očekuje dalji rast broja zaraženih virusom korona, ove i naredne nedelje i navodi da se tek posle toga može doći do zaravnjenja krive.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Predrag Kon

On je rekao da je u Beogradu je došlo do eksponencijalnog rasta broja zaraženih i da je počelo ubrzano punjenje bolnica i da je najznačajnije da se to sada zaustavi i smatra da bi trebalo uvesti meru zabrane kontakata, apostrofirajući kao posebno opasno tajno organizovanje velikih skupova.

 

- Moramo shvatiti da mere koje su donete kao obavezne zaista moraju da se sprovode, ne sme više biti putnika u autobusima koji ne nose maske, ne sme biti ljudi u zatvorenom prostoru koji ne nose maske. Lično mislim da bi trebalo nošenje maski da bude obavezno i u spoljnoj sredini", naveo je Kon.

Naglašava da je maska najbolja zaštita od virusa korona, dok ne stigne vakcina i da ona u ovom trenutku može da zameni drastičnije mere kao što je ograničenje kretanja i policijski čas.

 

Upitan da li se razmišlja o uvođenju tih mera, Kon je rekao da ukoliko broj zaraženih virusom korona nastavi da raste eksponencijalno, ne može da se "sedi skrštenih ruku" i da o tome "mora da se promišlja".

- Bez obzira što to trenutno nije opcija, promišljati se mora i vrlo jasno označiti koji bi to trenutak bio kada bi to trebalo da se eventualno uvede (policijski čas i ograničenje kretanja) - naveo je on.

Na pitanje koje bi dodatne mere mogle sada da se preduzmu Kon je rekao da bi to mogla da bude zabrana kontakta.

- Ja sam još davno rekao zabrana kontakata i sve što to podrazumeva. Zabrana kontakata je mera. Kada treba da se preduzme? Juče. Odmah je potrebno da se preduzme - naveo je on.

Ističe da je pacijenata na bolničkom lečenju sve više, da to najbolje znaju oni koji neposredno zbrinjavaju te pacijente i da na žalost pristižu sve teži slučajevi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ukazuje da je početak trećeg pika krenuo 4. oktobra, da je tada primećeno postrepeno povećanje broja obolelih u Beogradu.

- Sada završavamo četvrtu nedelju i sledeće nedelje ćemo imati dalje povećavanje broja zaraženih. Kako će dalje biti zavisi od našeg ponašanja. Nama su vikendi posebno problematični, jer se stiče utisak da je sve više okupljanja u popodnevnim, večernjim časovima u kafićima. Jedino gde nismo dopreli sa nadzorom su mesta zabave - rekao je Kon.

Navodi da je današnje povećanje broja zaraženih posledica ponašanja od pre sedam do deset dana, a da će posledice današnjeg ponašanja biti vidljive za desetak dana.

- Ukoliko se svi budu pridržavali propisanih mera, krajem naredne nedelje kriva može da se zaravni - istakao je on.

Kon razume otpor kod građana prema bilo kakvim restrikcijama ograničenja kretanja, ali ne razume otpor prema nošenju maski.

Napominje da je juče u Beogradu bilo 590 novozaraženih osoba i ističe da tu brojku treba množiti sa deset jer se tako povećava broj zaraženih na dnevnom nivou.

- Onda je jasno zašto pričamo da moraju da se spreče kontakti. Neprihvatljivo je i neodgovorno organizovati tajno velike skupove za zabavu. Svi koji se na takvom slavlju zaraze i eventualno imaju tešku formu bolesti imaju pravo i da tuže organizatora. Trebalo bi da se zna da postoji krivična odgovornost. Međutim, o tome se nedovoljno priča - naglasio je on.

 

Upitan koliko može da traje treći talas, poučeni iskustvom iz prva dva, Kon je naglasio da prvi put srećemo sa korona virusom u jesenje-zimskoj sezoni i da se o tome može govoriti na nivou procene.

- Koliko će trajati može se proceniti samo na osnovu iskustva sa respiratornim virusima prvenstveno sa gripom. Ova bolest ima duplo dužu inkubaciju od gripa, a sa merama koje sprovodimo kako bi usporili virus, to znači da će duže trajati. Procena je da će trajati oko 16 nedelja, a mi smo sada u četvrtoj nedelji, što znači još punih 12 nedelja. Moramo da se ogradimo da su to sve samo procene -  zaključio je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading