ZBOGOM PIJEMNIM ISPITIMA? Sprema se novi način upisa na srpske fakultete

Autor: Srbijadanas, Republika

Vesti

28.10.2020

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Testom iz srpskog jezika danas počinje prvo pilotiranje državne mature, koja je planirano da bude uvedena 2022. godine i da zameni prijemni na fakultetima.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Prijemni ispit (Ilustracija)

U pilotiranju učestvuje oko 5.000 učenika trećeg razreda iz 101 srednje škole i to 50 gimnazija, 30 srednjih stručnih škola, tri umetničke i 10 srednjih trogodišnjih škola.

Test iz srpskog počinje u 9.00 sati u trajaće do 10.30, dok će srednjoškolci sutra rešavati zadatke iz matematike, a u petak u gimnazijama proveravaće znanje iz opšteobrazovnih predmeta, dok će u srednjim stručnim školama iz stručnih predmeta.

U svakoj školi testove će raditi učenici iz dva odeljenja, a zadacima će biti obuhvaćeno gradivo iz prve i druge godine.

 

Za kraj maja naredne godine je planirano drugo pilotiranje državne mature i tada će biti uključene sve škole, a testiraće se i sve procedura koje bi trebalo da budu identične onima moje će se sprovoditi na samoj maturi.

U okviru državne mature od 2022. godine maturanti gimnazija polagaće opštu maturu, srednjih stručnih škjola- stručnu maturu, umetničkih škola- umetničku maturu, dok će učenici trogodišnjih škola na kraju polagati završni ispit.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading