KRIZNI ŠTAB DANAS ZASEDA ZBOG NAGLOG SKOKA BROJA OBOLELIH OD KORONE

Autor:

Vesti

22.10.2020

04:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krizni štab za borbu protiv virusa KOVID-19 sazvao je hitnu sednicu zbog naglog uvećanja broja zaraženih. Stručnjaci će danas, najverovatnije, uvesti obavezno testiranje za one koji ulaze u Srbiju. Ostaje samo dilema da li će se ova mera odnositi samo na strance ili i na državljane Srbije, kao i da li će testovi morati da budu PCR ili će biti dovoljni serološki (brzi) testovi.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba, potvrdio je da je moguće da će, kao nova mera, biti uveden obavezan PCR ili serološki test za ulazak u Srbiju.

- Na sednici kriznog štaba ćemo procenjivati da li ćemo uvoditi neke mere da bismo se zaštitili. Lično, tražio bih to i za sve naše državljane - rekao je Tiodorović i, kao primer, naveo da žitelji Vranja, Bujanovca i Preševa svakodnevno prelaze u Makedoniju, gde virus divlja.

Epidemiolog iz Niša poručio je i da pik epidemije koronavirusa očekuje u novembru i decembru i upozorio da svi moramo dobro da se pripremimo za ono što nas očekuje krajem godine.

- U Evropi epidemija bukti, imamo epidemiju koja je ponovo u talasu. Da li je to treći talas ili drugi talas, nije bitno. Ovo je još daleko od pika, pik će verovatno biti u novembru ili decembru - kazao je Tiodorović, u ne baš optimističnom tonu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ/T. VALIČ

Kaže i da nijedna država nije pusto ostrvo i da smo, posebno u regionu, svi povezani i oslonjeni jedni na druge.

- Ovo je jedna teška situacija, koja isuviše dugo traje. Ovaj deo Evrope je ušao u osmi mesec epidemije, što je izazvalo i ozbiljan premor zdravstvenog sistema, koji se nalaze na ivici izdržljivosti - naveo je Tiodorović.

SLIČNI POTEZI

Prema njegovim rečima, praktično iste mere sprovode se u Evropi i mnoge države uvode i nošenje maske na otvorenom.

- Dogod ne dođe vakcina, dok ne budemo sigurni da će ta vakcina biti uspešna, mi nemamo veliki izbor - zaključio je Tiodorović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Epidemiolog Predrag Kon ponovo je apelovao na Beograđane da nose maske, ističući da ta mera, uz održavanje distance, pruža zaštitu od koronavirusa od blizu 99 odsto.

- Stav SZO na početku pandemije jeste bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba, kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da je, ukoliko svi nose maske i drže distancu, zaštita blizu 99 odsto. Ukoliko nosi samo jedan, zaštita za njega je oko 30 odsto ako ostali ne nose - napisao je Kon.

 

Janković: Mere u skladu sa situacijom

Imunolog i član kriznog štaba Srđa Janković potvrdio je da će biti održana hitna sednica kriznog štaba i naveo da se prati epidemiološka situacija u zemlji i da će se u skladu s tim dalje reagovati, ali da se mere poput ograničenja kretanja sada ne razmatraju.

- Jedna od mogućnosti jeste da se uvede negativan PCR test za ulazak u Srbiju, ali koliko je realna, ne mogu da kažem pre sastanka - rekao je Janković.

 

Tri razloga zbog kojih neki ne razvijaju antitela

Antitela na koronavirus najslabije se razvijaju kod ljudi starijih od 70 godina, kao i kod onih koji su pod stalnim stresom ili redovno piju alkohol, izjavio je ruski naučnik Aleksander Ginzburg.

Direktor nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, ruskog ministarstva zdravlja, rekao je da je kod starijih ljudi, od 70 do 80 godina, po pravilu sve problematičnije, uključujući i razvoj antitela. Ipak, kaže da određene okolnosti mogu otežati razvijanje antitela i kod mlađih osoba.

- Redovna upotreba alkohola, posebno tokom perioda vakcinacije, veoma negativno utiče na količinu razvijenih antitela i na imunitet. Stalni stres ili stalni stresni uslovi takođe negativno utiču - naveo je Ginzburg i dodao da na proizvodnju antitela mogu uticati i citostatici i antibiotici.

RepublikaFoto: youtube.com/SANA PRESS
Đerlek

Privremena bolnica u Pazaru

Deo novopazarske Opšte bolnice pretvoren je u privremenu bolnicu namenjenu isključivo za lečenje pacijenata obolelih od koronavirusa, najavio je juče državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

On je pojasnio da ta privremena bolnica, osim 60 mesta, ima intenzivnu negu s pet respiratora u slučaju da bude potrebe da se pacijenti koji su trenutno na kiseoničnoj potpori intubiraju i poluintenzivnu negu s osam kreveta. Naveo je da je to urađeno po nalogu ministra Zlatibora Lončara i da je reč o prvoj fazi za prijem KOVID pacijenata.

- Ne želimo ništa da prepustimo slučaju - poručio je Đerlek.

Kon: Treba razmišljati o nekoj zabrani kretanja, da se ide samo do prodavnice

Treba razmišljati o zabrani kretanja u nekom obliku, da se nešto skrati, da se ide samo do prodavnice... Za sada nije opcija vanredno stanje. Ali mi ne možemo da odustanemo ako je neophodno da uvedemo vanredno stanje - rekao je juče epidemiolog dr Predrag Kon.

On je istakao da je krizni štab vrlo zabrinut jer vidi da se preporuke ne poštuju.

- Da se ja pitam, što se tiče mera, uveo bih obavezno nošenje maski, i to bih zaoštrio do mogućnosti koje može ova zemlja - kaže Kon.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading