ZA SLAVE NEĆE BITI GOSTIJU! DRAMATIČNO: DIREKTOR KLINIČKOG CENTRA U KRAGUJEVCU PORUČIO DA JE PESIMISTA

Autor:

Vesti

21.10.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra u Kragujevcu, izneo je apokaliptičnu prognozu i poručio da se epidemija koronavirusa polako budi svuda u Srbiji i da bi svi građani trebalo da budu odgovorni da ne bi došlo do masovnog zaražavanja.

RepublikaFoto: pixabay.com/fotomontaža/E. DELIBAŠIĆ
Foto: Ilustracija

On je rekao da je veoma pesimističan i da moramo da budemo danas pametni da sutra ne bismo brinuli. Sazdanović je slikovito objasnio kako će se situacija razvijati ukoliko se, kako kaže, ne uzmemo u pamet.

- Zamislimo jednu situaciju, da je danas 15. novembar i da Srbija obara sve dnevne rekorde u broju novozaraženih i da treba da slavite slavu, recimo Aranđelovdan, a vi nemate koga da pozovete jer su svi koje poznajete ili zaraženi ili na intenzivnoj nezi - rekao je Sazdanović, a njegove procene potvrđuje i podatak da je za 24 sata potvrđeno još 326 novih slučajeva.

PAMET U GLAVU

Ukazao je da navodi ovu apokaliptičnu verziju jer ona može da se desi za 15-20 dana.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

- Ukoliko danas nismo pametni, ako danas ne nosimo maske, nismo pažljivi i izbegavamo ilegalna okupljanja, ne držimo distancu i ne peremo ruke, onda će nam se desiti da nećemo imati koga da pozovemo na slave jer će biti masovnog zaražavanja i biće mnogo bolesnih - kaže Sazdanović.

Upozorio je i da se mere krše.

Kon: Treći pik može da traje od 12 do 16 nedelja

- Veoma sam pesimističan, ne poštuju se mere, razne gluposti vidimo preko društvenih mreža - rekao je Sazdanović i objasnio da broj obolelih u Kragujevcu zabrinjava i da strepi, a ponovo ulazimo u ritam koji će nas za nekoliko dana uvesti u identičnu situaciju kao što je bila u julu.

Uveli policijski čas

- Slovenija

- Slovačka

- Tunis

- Izrael

- Severna Irska

- Francuska (neki gradovi)

Epidemiolog Predrag Kon, koji je prethodnih dana iznosio slične stavove kao Sazdanović, konstatovao je juče da virus KOVID-19 u svim zemljama oko Srbije pokazuje veliki potencijal i brzo se prenosi. On je dodao da treći pik može da traje od 12 do 16 nedelja.

USPORITI RAST

Kon je upozorio i da se broj zaraženih povećava u Beogradu, ali i Kragujevcu i Valjevu i da od primene epidemioloških mera zavisi koliko ćemo širenje korone usporiti.

- Napominjem, važno je da se nose maske i na otvorenom, u pešačkim zonama, gde je nemoguće kontrolisati distancu - kaže Kon.

U RS od juče obavezne maske i na otvorenom

Upravo zbog toga, štab za vanredne situacije Republike Srpske juče je doneo meru obaveznog nošenja maski i na otvorenom. Takođe, na privatnim proslavama zabranjeno je okupljanje više od 10 osoba, zabranjena je muzika uživo u ugostiteljskim objektima, a rad od kuće je preporučen svuda gde je to moguće.

Rusi: Već u decembru velike količine vakcine

Ruska vakcina protiv koronavirusa sputnjik V proizvodiće se i u Indiji, Brazilu, Južnoj Koreji i Kini, najavio je generalni direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF) Kiril Dmitrijev.

- Potvrđujemo da ćemo moći da u decembru isporučimo velike količine. Proizvodićemo vakcinu u Indiji, Brazilu, Koreji, Kini i u još jednoj zemlji - rekao je Dmitrijev.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Region gori

Hrvatska: Novih 890 zaraženih i osam mrtvih

BiH: Novi crni rekord, 718 novozaraženih i čak 20 mrtvih

Slovenija: Od 4.326 testiranih, 794 bilo pozitivno

Bugarska: Za 24 sata 1.024 nova slučaja, što je najgore od početka epidemije

Rumunija: I dalje prednjači sa brojem novozaraženih, 3.400 za 24 sata

Mađarska: U poslednja 24 sata potvrđeno 989 novih slučajeva, preminulo 38 osoba

Crna Gora: Evidentirano 145 novozaraženih, četvoro ljudi umrlo

Severna Makedonija: Potvrđen 161 novooboleli, a 12 osoba je preminulo

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading