Siniša Mali: Đilas ponovo ispada komičan, meša babe i žabe

Autor: tanjug.rs, republika.rs

Vesti

20.10.2020

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali rekao je danas da Dragan Ðilas ne može da prežali što će ova vlast, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, da izgradi Srbiju i poveže je sa svetom, a da pritom istovremeno ostvaruje dobre makroekonomske rezultate i drži udeo javnog duga u BDP-u na nivou do 60 odsto, koliko propisuje Mastriht.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

Mali ističe da je smešna Ðilasova računica od 50 milijardi evra duga Srbije jer, dodaje, sabira babe i žabe. Mali objašnjava da krediti koji se uzimaju ulaze u javni dug tek datumom povlačenja, a ne odmah i u celosti, pri čemu u međuvremenu i vraćamo stare dugove.

- Hvala Draganu Ðilasu što je danas govorio o svim infrastrukturnim projektima koji ćemo da gradimo narednih godina, jer to znači da će naši građani napokon moći da se voze novim putevima i prugama, i da će živeti u zemlji kakvu zaslužuju - naveo je Mali u saopštenju.


Za razliku od njegovih propalih projekata u gradu Beogradu kao što su pazl gradovi i replike Terazija, mi radimo konkretne projekte na koje se čeka već decenijama unazad, naglasio je Mali.

Podseća i da su se, kako kaže, njegovi pajtosi, dok su vedrili i oblačili Srbijom, zaduživali da bi isplaćivali plate i penzije, dok su kod ove vlasti plate i penzije sigurne iako se, sa druge strane, gradi naša zemlja.

Oni su se zaduživali za potrošnju, a mi investiramo, što dalje utiče na rast BDP-a i na bolji kvalitet života građana, istakao je ministar.

- Dragan Ðilas očigledno ne poznaje dovoljno dobro ekonomiju i ne razume javne finansije, te ne zna da se dug ne računa na takav način kao što on radi, sabirajući sve potencijalne kredite planirane budžetom, već se njime upravlja tako što tek svako povlačenje kredita ulazi u javni dug, pri čemu se svi krediti ne povlače istovremeno i u celosti, već prate dinamiku izvođenja radova - 

Po potpisivanju ugovora o kreditima, iznosi koje je Ðilas navodio ne ulaze odmah u javni dug već su to maksimalni iznosi kojima će se finansirati projekti, a tek svako povlačenje kredita ulazi u javni dug, kad se ono desi, to jest kad se izvede deo radova i plati izvođačima, objašnjava Mali.

- Dakle, pametnom ekonomskom politikom držimo nivo javnog duga na nivou ispod 60 odsto, i to u vreme najveće ekonomske krize, a istovremeno ulažemo novac u infrastrukturu. Zahvaljujući uspešnoj konsolidaciji javnih finansija, prethodne četiri godine imali smo suficit u budžetu, tako da smo svaki fiskalni prostor koristili da vratimo stare dugova - 

Mali ponavlja da krediti koji se uzimaju ulaze u javni dug datumom povlačenja a ne odmah i u celosti. Dodaje da se to u ekonomskoj terminologiji zove upravljanje javnim dugom uz održavanje makroekonomske stabilnosti i podsticanje rasta i zaposlenosti.

Eto jedne besplatne lekcije o javnim finansijama za Dragana Ðilasa, dodao je ministar finansija.

Kaže i da Ðilas ispada smešan kada govori da će da upozori MMF na zaduživanje Srbije, a da ta međunarodna institucija upravo hvali Srbiju jer nivo javnog duga drži pod kontrolom.

- Na kraju 2019, MMF u svom saopštenju hvali Srbiju jer nastavlja da smanjuje udeo javnog duga u BDP-u, a u saopštenju na kraju ove misije kažu da očekuju da će se udeo javnog duga u BDP-u i sledeće godine zadržati na nivou ispod 60 odsto BDP-a. Dakle, to kažu i pored najveće ekonomske krize, i znajući koliko smo novca izdvojili za pomoć privredi - 

Možda bi za Dragana Ðilasa, primećuje Mali, bilo pametnije da se najpre dobro informiše, kako se ne bi blamirao u svetu.

Osim MMF-a, hvale nas i sve renomirane rejting agencije, pa preporučujem Ðilasu da pogleda i pročita njihove izveštaje, koje dva puta godišnje prate i objavljuju istraživanja i kreditni rejting Srbije, dodaje Mali.

Oni rade veoma ozbiljne analize i o njima izveštavaju domaću, ali pre svega i stranu javnost i investiture, ističe Mali i dodaje da je javni dug trenutno na nivou od 57 odsto BDP-a.

Mali je rekao i da je tužno što Dragan Ðilas, koji je toliko dugo u politici, ne poznaje zakone svoje zemlje, pa misli da mogu da se kriju ugovori o kreditima.

- Svaki ugovor o kreditu, koji je prethodno predviđen budžetom Republike Srbije, mora nakon potpisivanja da bude ratifikovan u skupštini, nakon čega se objavljuje u Službenom glasniku. Dakle, još jedna laž Ðilasa je da se neki ugovori kriju. Apsolutno je sve transparentno - istakao je Mali.

Ministar je podsetio da je Dragan Ðilas zadužio grad Beograd za 1,2 milijarde evra, zbog čega on kao gradonačelnik nije mogao da uzme nijedan jedini kredit.

- Kada smo preuzeli rukovođenje gradom Beogradom, on se toliko gušio u dugovima, da mi nismo uzeli nijedan jedni kredit. Dakle, odgovorno smo upravljali gradom, a sve projekte smo sprovodili iz sopstvenih sredstava. Danas mu pak sve smeta, ali mu nije smetalo da strpa u svoj džep 619 miliona evra i da napravi dug od 1,2 milijarde evra - 

Kaže, takođem, da je zahvaljujući takvoj fantastičnoj matematici, Ðilas uspeo i da zaduži, u to vreme sopstvenu stranku, tako što je otkupio dug od 49 miliona za 38 miliona dinara i lihvarski naplatio profit uz 18 odsto kamate.

Poručuje da Ðilasova izopačena politika usmerena ka ličnom bogaćenju nikada više neće biti opcija.

- Njegova hronična salva laži, uz obavezno minimizovanje naših odličnih rezultata, pre svega u ekonomiji, pokazuje da ništa drugo i ne zna da radi. Odavno smo utvrdili da je patološki ljubomoran, jer o rezultatima koje smo postigli, on i njegovi pajtosi mogu samo da sanjaju. Naša politika je politika budućnosti i prosperiteta za sve građane ove zemlje. Činimo sve što je u našoj moći, da čak i u teškim uslovima povećavamo životni standard građana, da ubrzavamo našu privredu i podstičemo dalji rast - zaključio je Mali, navedeno je u saopštenju.

Ðilas je ranije danas izjavio da je zvanični dug Srbije trenutno 27 milijardi evra, kao i da vlast planira da u narednih pet godina realizuju kapitalne projekte od 23,5 milijarde evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Lea

20.10.2020 17:14

Djilas se u zabe mozda razume, a u vodjenju drzava smo se svi uverili da se uopste ne razume. Osim ako nije u pitanju svoj dzep.

Lea

20.10.2020 17:24

Djilas ne moze da prezali zato sto vise ne moze da otima od nas gradjana. Da li da mi gradjani napravimo jednu humanitarnu akciju za njega? Mozda ce covek da prestaje da laze.

Feniks

20.10.2020 18:01

Djilas uporno pokusava sebe time sto pokusava da blati sve ono sto je dobro i sto daje rezultate.