Saopštenje Zaštitnika građana o propustima nadležnih organa u podršci hraniteljskim porodicama i deci: HITNO FORMIRATI SVE CENTRE ZA PODRŠKU HRANITELjSTVU I OBEZBEDITI ADEKVATAN BROJ STRUČNIH RADNIKA

Autor:

Vesti

19.10.2020

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana utvrdio je brojne propuste u radu više nadležnih organa koji ni posle sedam godina od donošenja odluke Vlade Srbije nisu uspeli da formiraju centre za porodični smeštaj i usvojenje čime bi bila omogućena adekvatna podrška deci i hraniteljskim porodicama, i naložio hitne mere za ispravljanje nedostataka.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Pašalić

Propuste u radu načinili su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo finansija i jedinice lokalne samouprave  dok je preporuke za unapređenje rada Zaštitnik građana uputio ministarstvima za koja je utvrdio da su načinili propuste u radu kao i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Republičkom i Pokrajinskom zavodu za socijalnu zaštitu i Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Zaštitnik građana je u postupku pokrenutom po sopstvenoj inicijativi utvrdio da je od predviđenih osam formirano sedam centara za porodični smeštaj i usvojenje na teritoriji Republike Srbije a da samo jedan od njih obavlja delatnost u oblasti hraniteljstva na celoj teritoriji za koju je osnovan. Ostali centri su preuzeli nadležnost samo na teritoriji koju su, prema broju zaposlenih i na osnovu standarda rada sa hraniteljskim porodicama, mogli da preuzmu. 

Utvrđeno je i da je Centar Subotica osnovan 2018. godine ali da do danas nije počeo sa radom, dok Centar Bela Crkva, predviđen Uredbom Vlade Republike Srbije o mreži ustanova socijalne zaštite, nije ni osnovan. Poslove iz oblasti hraniteljstva na teritorijama koje nisu preuzeli centri za porodični smeštaj i usvojenje i dalje obavljaju ionako preopterećeni centri za socijalni rad. 

Nijedan od osnovanih centara koji obavljaju delatnost nema adekvatan broj zaposlenih, ne računajući Centar Subotica koji je osnovan a nije započeo sa radom i uopšte nema zaposlene. Osnovani centri obezbeđuju podršku za manje od polovine od ukupnog broja dece na porodičnom smeštaju i za manje od polovine od ukupnog broja hraniteljskih porodica u zemlji. Tačnije, više od polovine dece na porodičnom smeštaju i više od polovine hraniteljskih porodica nemaju obezbeđenu specijalizovanu podršku.  

Zaštitnik građana je takođe utvrdio da ni posle 12 godina od donošenja Pravilnika o hraniteljstvu, kao ni 9 godina od donošenja novog Zakona o socijalnoj zaštiti, hraniteljstvo nije ni približno razvijeno u obimu u kome to propisi predviđaju i omogućavaju.

U preporuci, Zaštitnik građana je naložio svim nadležnim organima da bez odlaganja isprave uočene nedostatke, obezbede specijalizovane obuke za hranitelje i kontinuiranu i pravovremenu pomoć i podršku. Zaštitnik građana smatra da se rešenje problema mora tražiti i u izmenama propisa koji regulišu ovu oblast, kako bi se pratile potrebe koje se javljaju u praksi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading