DANAS SLAVIMO SVETOG TOMU, zaštitnika zidara i stolara: IZRIČITO ZABRANJENO ovo činiti

Autor: Republika

Vesti

19.10.2020

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao svoju krsnu slavu.

RepublikaFoto: wikimedia.org
Sveti Toma

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Tomindan, sećanje na Svetog Tomu, jednog od dvanaestorice apostola i hrišćanskog "nevernika" koji je sumnjao u Hristovo vaskrsnuće.

Sveti Toma je širio hrišćanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji i Indiji, gde je i usmrćen kopljima. Mošti su mu u četvrtom veku prenete u grad Edesu, a potom u Carigrad.

Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obeležavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

 
U nekim krajevima se veruje da štiti od vukova.

Srbi veruju da na Tomindan ne treba nikuda putovati, pa postoji i izreka "Sveti Toma, sedi doma". Zbog toga razmislite još jednom ako ste planirali danas negde da putujete!

Srbi veruju i da je Sveti Toma od oblaka oduzeo pečat zahvaljujući kojem narodu donosi kišu kao blagodet, a ne oluje koje uništavaju sve pred sobom. Srbi veruju i da bi Sveti Toma, kad bi se naljutio, zemaljskom svetu mogao da donese i drugi potop, ali u tome ga koči Presveta Marija, koja ga nadgleda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading