Čuvena doktorka Gligić otkriva šta treba raditi svakog jutra kako bismo se zaštitili od korone

Autor:

Vesti

18.10.2020

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treći talas koronavirusa čini se oštrijim nego prethodna dva. Broj zaraženih iz dana u dan je sve veći, a stručnjaci upozoravaju da je u ovom trenutku najvažnije da se pridržavamo mera zaštite. Čuvena doktorka Ana Gligić ističe da je pored propisanih mera, važno provetravati prostorije jer to usporava širenje virusa.

RepublikaFoto: youtube.com/aljazeerabalkans/printscreen
Ana Gligić

Nošenje maski, održavanje distance, izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama i što češće pranje ruku se podrazumevaju, a dr Ana Gligić, virusolog, otkriva šta još svako od nas treba da uradi čim se probudi kako bi se širenje virusa usporilo.

 

- Novi korona virus prenosi se na sve moguće načine – kontaktom, kapljično, respiratornim putem, vazduhom, samo još nije dokazano da se može preneti i putem hrane koju jedemo. Zato savetujem svima da pored dobro poznatih mera zaštite svakodnevno provetravaju prostorije u stanu, naročito rano ujutru, čim se probude - kaže doktorka Gligić za Blic.

Noću čestice lebdećeg virusa padnu na pod, a ujutru ga mi kretanjem podignemo i ponovo je u vazduhu. Pošto se novi korona virus dugo održava u spoljašnjoj sredini, dokazano i po 16 sati a neki tvrde i duže, ujutru je još živ, pa čim dospe u služokožu nosa on počne da se razmnožava u vlažnoj sredini. Takođe, preporučujem da se sve površine u stanu koje često dodirujemo redovno čiste sredstvom za dezinfekciju – kaže dr Ana Gligić i dodaje da ona od samog početka pandemije smatra da bi maske trebalo da se nose i na otvorenom upravo zato što do zaražavanja može doći na razne načine.

 

Ona ističe da se nada da nećemo još dugo čekati na vakcinu jer sve zemlje ubrzano rade na njenoj proizvodnji.

- Ima prostora za optimizam, ali jasno je da nas je korona prevarila zato što je pokazala osobine koje nemaju drugi do sada poznati virusi iz prirodnog žarišta. Naša sudbina je u našim rukama. Ili ćemo da se prokužimo, što je jako skupo za naš zdravstveni sistem i podrazumeva velike žrtve, ili ćemo da se vakcinišemo čim stigne vakcina i tako stvorimo imunitet, a koronu svedemo na meru koja neće predstavljati problem. Nema nam druge.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vojkan

18.10.2020 07:53

Moram priznati da ruke nisam vise prao nego sada kad se pojavio ovaj virus, koza je pocela da mi se susi od sapuna.Da ima gde iznajmio bih privatan avion preko Royal Charter Service-a i pobegao gde ga nema ali ceo svet je u problemu.