Oni će motriti na VAS! Srbija dobija KOVID REDARE: Odlazak u kafanu više neće biti isti

Autor: blic.rs, republika.rs

Vesti

17.10.2020

20:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radno vreme ugostiteljkih objekata ostaje do 23 sata, kao i do sada, ali su propisane striktne mere - obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti samo kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi. Ukoliko se ne ponašate tako, tu je redar i on motri na vas.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na poslednjoj sednici Kriznog štaba doneta je odluka da će u narednom periodu nošenje maski u uslužnim objektima kontrolisati posebno za to određena osoba, neko od zaposlenih.

Na sednici Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević je istakla da od danas svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak da se striktno sprovode preventivne mere.

- Moramo da damo sve od sebe da se maksimalno organizujemo i sprovodimo mere koje nisu ni skupe, ni teške. Jedino možemo da uspemo ako se zaista svi tako ponašamo - napomenula je Kisić.

Samo za objekte sa dva i više radnika

Više o tome je pričala na današnoj pres konferenciji, na redovom korona preseku.

Kako je rekla, osobu koja će kontrolisati primenu mera moraće da imaju svi objekti sa dva i više zaposlena.

- Ono što se pokazalo kao značajna preventivna mere jeste da se odredi lice koje će da kontroliše primenu mera, jer je moguće da osobe tokom radnog vremena popusti pažnja i upravo je to ideja. Tamo gde je jedna osoba, na te objekte se ova mera ne odnosi, već na objekte gde imamo više od dvoje zaposlenih – pojasnila je ona.

Doktorka Kisić je naglasila da se sve mere donose u korist cele populacije.

- Ne treba da sve preventivne mere sa tog aspekta da posmatramo, sa aspekta kazni i kontrole. To su sve mere koje se donose da bi nam svima išlo u korist. Kada bi svi stalno nosili maske dodatne mere nam ne bi bile potrebne. Ne mogu da prihvatim da bilo koja sankcija i kaznena mera nekom važnija od želje da očuva sopstvene zdravlje – objasnila je dr Kisić.

Srbija ovim u svim uslužnim objektima, tako, praktično dobija kovid redara, koji će se starati da se propisane mere poštuju. Ukoliko se mere ne bi premenjivala kovid redar je odgovoran za nepoštovanje propisa.

Kako kovid redari rade u Hrvatskoj

Ovakav oblik kontrole primenjuje se već u Hrvatskoj koja obara neslavne rekorde u broju zaraženih pa je tako u ovoj zemlji u poslednja 24 sata zabeležena neverovanta brojka - ćak 1.131 novooboleli.

Naime, kovid redari kod naših suseda su dužni da vode evidenciju o sledećem:

  • da fizički razmak među gostima bude 1,5 metar i to za vreme celog boravka u svim prostorima, uključujući i dolazak i odlazak (ovo pravilo se ne mora primenjivati među članovima istog domaćinstva ili osobama koje su inače u bliskom kontaktu) - isto važi i u Srbiji
  • svaka osoba mora imati najmanje četiri metra kvadratnog prostora - isto važi i u Srbiji
  • ne sme biti stajaćih mesta niti visokih stolova za kojima je moguće jedino stajanje gostiju
  • sedeća mesta moraju biti unapred označena i udaljena po metar i po - udaljenost važi i u Srbiji
  • gosti ulaze u prostor tako da se ne zadržavaju i ne grupišu već odmah treba da sednu za svoj sto
  • maksimalan broj osoba za jednim stolom je osam - u Srbiji 6
  • preporučuje se da za istim stolom sede ljudi iz istog domaćinstva - i u Srbiji važi isto

Naravno, kao i u Srbiji, i u Hrvatskoj, je osnovno da konrolišu da li mušterija nosi masku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading