NESVAKIDAŠNJE: Maske koje su šili robijaši iz Srbije nošene na modnoj reviji u Torinu

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

16.10.2020

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osuđenici Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici dizajnirali su i sašili višekratne zaštitne maske za potrebe modne revije u Torinu, na kojoj su se predstavljaju modni dizajneri sa Balkana.

RepublikaFoto: MUP

Šest osuđenika je potpuno samo osmislilo dizajn i sašilo 26 maski, koje su manekenke nosije drugog dana Nedelje mode, tačnije 4.oktobra.

Ovom prilikom kao i inače kada kroje i šiju, osuđenici su imali pomoć stručnih instruktora studija tekstila "Zelengora" koji se nalazi u poluotvorenom odeljenju Zavoda. Osuđenici su odabrali vesele i svetle boje i odabrali su dizajn koji prenosi vedrinu, radost i ohrabrenje u trenutku kad je svim ljudima u svetu tako nešto i potrebno.

 
Nedelja mode se organizovala bez prisustva publike zbog mera prevencije na sprečavanju širenja virusa korona i revije su bile dostupne onlajn.

U krojačkom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici trenutno je radno angažovano 30 osuđenika koji su prethodno prošli sertifikovanu obuku uz finansijsku podršku nemačke nevladine organizacije "Help".

RepublikaFoto: MUP

Obuka se organizuje već godinu i po dana, a nedavno je pokrenut i novi ciklus obuke za još 10 osuđenika koji će im pomoći da se zaposle po isteku kazne imajući u vidu da je reč o deficitarnom zanimanju.

Osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu odmah na početku epidemije počeli su da šiju dnevno i do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i lica lišena slobode u svim zavodima kako bi se sprečilo širenje virusa i ta proizvodnja i dalje traje i proširena je na izradu zaštitnih odela, nazuvica i kapa.

Samo osuđenici u zatvoru u Sremskoj Mitrovici od 12. marta do danas sašili su oko 50.000 zaštitnih maski.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading