SAZNAJEMO: Ovih 10 mera nas čeka jer će broj zaraženih nastaviti da raste

Autor:

Vesti

16.10.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao što je Srpski telegraf i najavio pre nekoliko dana, maske ćemo tokom narednih meseci verovatno morati da nosimo i na otvorenom. To je, međutim, samo jedna od novih mera o kojima se, kako saznajemo, razgovaralo na kriznom štabu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Prema informacijama koje su nam preneli pojedini članovi kriznog štaba, postignuta je saglasnost da se posegne za oštrijim epidemiološkim merama ukoliko broj zaraženih nastavi da raste. Nažalost, gotovo je izvesno da će tako i biti jer Srbija nije izolovano ostrvo, a svuda u okruženju iz dana u dan padaju crni rekordi i brojke zaraženih dramatično se povećavaju.

 

 

 

- Naš je cilj ponovo onaj koji smo imali u martu i aprilu, da što više zaravnimo krivu i sprečimo eksponencijalni rast broja zaraženih. Zasad u tome uspevamo, za razliku od nekih drugih, ali ne treba se zavaravati, i kod nas će se brojke uvećavati. Zato je i spreman set novih mera koje će sukcesivno biti uvođenje - objašnjava naš sagovornik iz kriznog štaba.

Samo u žarištima

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

U kriznom štabu postoji konsenzus da po svaku cenu treba da bude izbegnut karantin, odnosno policijski čas za celu zemlju. Ukoliko za tim bude potrebe, mera će se odnositi samo na žarišta.

- I u žarištima, ako bude uveden karantin, trudićemo se da to bude na najkraći mogući period - rekao nam je jedan član kriznog štaba.

NEMA DISKUSIJE

Imunolog Srđa Janković, takođe član štaba, potvrdio je juče da će nošenje zaštitnih maski uskoro biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata. On je poručio da u zatvorenom prostoru uopšte nema diskusije da je maska neophodna i istakao da su fizička distanca i maske okosnica prevencije zaražavanja i obolevanja, ali i prevencije umiranja od KOVID-19. Upitan o tumačenjima istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) da je nošenje maski nepotrebno, Janković kaže da to tumačenje nije baš sasvim tačno.

SZO: Strože mere spasavaju živote

RepublikaFoto: WHO

Uvođenje strožih kontrola za suzbijanje virusa KOVID-19 moglo bi da spase stotine hiljada života širom Evrope pre februara, dok se kontinent bori sa eksponencijalnim porastom zaraza, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge naveo je projekcije pouzdanih epidemioloških modela i rekao da one nisu optimistične za evropski region.

- Kada pogledamo šta zaista piše u materijalima centra, nigde ne stoji da ne treba nositi maske. Naravno, kompleksna je analiza kada i koliko maske štite - rekao je Janković.

Naglasio je da je važno da svi nosimo maske jer je, kaže, i delimična zaštita koju pružaju mnogo bolja nego nikakva zaštita. Studije u više zemalja su, navodi, pokazale da se verovatnoća zaražavanja obara na svega nekoliko procenata tamo gde svi nose maske.

Kon: Da usporimo virus

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Član kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon ponovo je pozvao na poštovanje mera protiv širenja koronavirusa, posebno u Beogradu.

- Ako Beograd uspori virus, usporiće ga i Kragujevac i Valjevo - napisao je Kon na Fejsbuku.

Pozvao je građane da čuvaju zdravlje, poštuju mere, drže distancu, često peru ruke i dezinfikuju ih što češće.

Objavu je završio porukom: "Podrška svim kolegama lekarima".

- Ne treba da čekamo da skoči broj zaraženih, pa da sprovodimo rigorozne mere - najavio je Janković.

NOVE MERE

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

1. Karantin za pojedina mesta ili delove opština/gradova

2. Skraćenje radnog vremena za ugostitelje i trgovce do 21 čas

3. Delimično ili potpuno zatvaranje granica

4. Obaveza rada od kuće za određen broj zaposlenih

5. Dodatna restrikcija za boravak đaka u školama ili prelazak na onlajn nastavu

6. Obavezno nošenje maski na otvorenom

7. Redukcija međugradskog saobraćaja

8. Smanjenje maksimalnog broja ljudi u zatvorenom sa 30 na 20 ili 15

9. Zatvaranje bioskopa i pozorišta

10. Povećanje kazni za nenošenje maske i nepoštovanje drugih mera

REŠENJE ZA ŠKOLE

Na pitanje da li krizni štab razmišlja o novim merama u slučaju povećanja broja zaraženih i prebacivanje na onlajn nastavu za učenike, Janković kaže da se mere koje su sada na snazi mogu sprovesti rigoroznije nego do sada i tako neće biti neophodne neke nove mere.

Rezultat testa za pet minuta

RepublikaFoto: unsplash.com

Naučnici sa britanskog univerziteta Oksford razvili su brzi test za KOVID-19, koji može da identifikuje koronavirus za manje od pet minuta, saopštili su istraživači, dodajući da bi on mogao da se koristi za masovno testiranje na aerodromima i u kompanijama. Univerzitet je naveo da se nada da će početi da razvija te testove početkom 2021.

- Naš metod brzo otkriva netaknute čestice virusa - rekao je profesor Akiles Kapanidis.

- Ako ta bitka ne bude dobijena, pitanje je koje će sve mere biti neophodne - rekao je Janković i naveo da krizni štab prati situaciju.

 

 

 

Naveo je da, ako dođe do značajnijeg prenošenja unutar škole, možda će morati da se donese odluka o onlajn nastavi, ali da to nije neminovnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading