(FOTO) MORBIDNA UMETNOST: Crtali bebe sa odesčenim rukama

Autor: D. PETROVIĆ - M. CRNČEVIĆ

Vesti

15.10.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bacanjem suzavca i cepanjem izložbenih radova, grupa nepoznatih mladića pokazala je u utorak uveče šta misli o crtežima osakaćenih beba koji su bili deo izložbe karikaturiste Marka Somborca i još trojice njegovih kolega. Njih petnaestak, sa maskama i kapuljačama, upalo je u prostor Stare kapetanije u Zemunu i napravilo rusvaj.

Foto: Twitter.com/printscreen/Tanjug/T. VALIČ
BRUKA: Marko Somborac je jedan od autora crteža

Slike iskasapljenih beba i novorođenčadi sa sekirom u glavi izazvale su prethodnih dana bes na društvenim mrežama. Odgovarajući na prozivke, Somborac je rekao da su u pitanju umetnička sloboda i crnohumoristički stripovi, ali su momci u crnom pokazali šta misle o njegovoj umetnosti. Reč je, inače, o crtežima nastalim devedesetih godina.

 

- U trenutku napada huligana na izložbi bila je prisutna dežurna umetnica i jedna osoba iz obezbeđenja. Nisu joj pretili. Samo su upali, bacili suzavac, cepali radove i krenuli da beže. Ona je krenula za njima i pokušavala da im objasni šta je umetnost - ispričao je Somborac za opozicione medije.

Sa jadikovkama je nastavio i na društvenim mrežama, ali su ga tviteraši patosirali komentarima i poručili mu da je satanista.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i psihijatar po profesiji Slavica Đukić Dejanović smatra da agresija rađa agresiju i da upad vandala nije iznenađenje.

Slavica Đukić: Agresija rađa agresiju, a ovakva umetnost je agresija

- Takva umetnost je agresija i, kao psihijatar, ja bih ga upitala čime je on ispunjen. Agresija budi novu agresiju umesto da umetnost stvara harmoniju. Meni lično takva vrsta umetnosti ne prija niti mogu tako nešto da podržim, bez obzira na umetničke slobode. Nije svako umetnik niti je svako delo umetničko delo, za mene je to izliv agresije - rekla je ministarka.

 Radun: Ova izložba je skandalozna, ne mogu da verujem da je neko podržava

Analitičar Branko Radun ističe da je ta izložba skandalozna sama po sebi.

- Ne mogu da verujem da neke institucije podržavaju takve izložbe i da u nevladinom sektoru uvek ima novca za takve stvari. Takva odvratna karikatura ne bi trebalo uopšte da se nađe u javnosti. To je patologija, treba zvati psihijatra i nekog iz te struke da to komentariše - poručio je Radun.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading