STRAŠNO! Skrivaju smrt sve dok policija ne zakuca na vrata: Ko su ljudi koji spavaju kraj umrlih članova porodice?!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

12.10.2020

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna Vesna preminula je kod Osijeka, a njen brat, o kome se starala zbog toga što je imao blaže smetnje u razvoju, samo ju je pokrio, zaključao i dodatno zavezao vrata i ponašao se kao da se ništa nije dogodilo. Kada je razotkriven, briznuo je u plač.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Foto: Ilustracija

Ovaj slučaj desio se samo nedelju dana pošto je u Glogonjskom ritu kod Padinske Skele preminuo muškarac, a njegov sin danima nije izlazio iz stana, niti je ikome prijavio slučaj. Njega su pronašli u zapuštenom stanju, kraj mrtvog oca čije telo je bilo u fazi raspadanja...

Pamti se još i jedan bizaran slučaj od prošle godine, kada je jedan Voždovčanin sahranio svoju majku - u garaži. Tek kada mu je policija po prijavi zakucala na vrata, pokazao je mesto ukopa i telo je zaista pronađeno. Verovalo se da je to uradio zbog njene devizne penzije, ali je krivična prijava protiv njega odbačena.

Situacija je obično, naizgled slična. Niko ne posumnja da bi tako nešto moglo da se dogodi, preminula osoba i onaj ko njenu smrt krije su u bliskim odnosima i često jedno o drugom brinu. Ali, komšije primete nakon određenog vremena da žena ili muškarac više ne izlaze iz kuće, dok njen najbliži smišlja izgovore zbog čega je to tako, a najčešće: "Bolesna je".

Sve bude toliko sumnjivo da na kraju interveniše policija i tada se otkrije obično stravična scena tela koje se raspada.

 

- Taj problem, koji je zaista učestao, koji traje već čitav niz godina i čitav niz decenija je mnogo više u domenu psihopatologije nego što je u domenu krivičnog prava. Interesi i motivi mogu biti krajnje prozaični, to može biti materijalni interes. Na primer - "Neću prijaviti smrt oca, kako bih nadalje uzimao njegovu penziju"; Od te jedne postavke, pa do nivoa da postoje krivično-pravni motivi, na primer "zbog toga što sam svoga oca izgladnjivao nastupila je smrtna posledica". U svakom konkretnom slučaju ključnu ocenu bi trebalo, što se tiče sposobnosti takvih lica da prate tok pretresa, ako je pokrenut sudski postupak, da da veštačenje od strane stručnjaka, psihijatra i psihologa. Najbolje je da to veštači komisija - ispričao je poznati advokat Radiša Rosić.

Kako je istakao, motivi za ovu bizarnu pojavu toliko su različiti da ih je gotovo nemoguće grupisati ili generalizovati.

Međutim, treba istaći da je skrivanje smrti bliske osobe samo po sebi nekažnjivo. Ali... to nekažnjivo delo teško da može da se izdvoji iz konteksta u kojem je učinjeno. Praktično, reč je o nekom duševnom poremećaju ili o svesnoj zloupotrebi.

- Nigde u Krivičnom zakoniku nema krivičnog dela neprijavljivanja umrlog lica, ali uvek postoji nekakva pozadina, ili je čovek duševno oboleo, pa ne shvata značaj, ili se iza toga krije potreba da krije smrt kako bi profitirao. Samo neprijavljivanje smrti kao takvo nije krivično delo, ali postoji čitav niz drugih krivičnih dela koja se mogu odnositi na takvu situaciju - kazao je advokat.

Muškarac iz Zemuna nije imao srca da sahrani majku

Zabeležen je i jedan slučaj neprijavljivanja prirodne smrti, koji se završio i samoubistvom. Kada je shvatio da mu je majka, sa kojom je živeo i o kojoj se brinuo, preminula, sin je odlučio ne samo da smrt ne prijavi, već i da se sam obesi.

Tuga i velika vezanost za majku nagnali su ga da se i sam ubije. Ovaj slučaj dogodio se krajem februara u Zemunu, kada je ekipa Hitne pomoći pozvana na intervenciju i u kući su pronašli stariju žensku osobu od oko 80 godina i muškarca starog oko 60 godina.

On je, inače, radio na Poljoprivrednom fakultetu, nije se ženio, niti je imao potomstvo, a o majci je brinuo do samog kraja...

Veštaci će proceniti da li je neko ko je prikrio smrt bližnjeg uopšte krivično odgovoran. Ukoliko je to delo posledica njegovog duševnog poremećaja neće biti krivičnog postupka, ali je moguće izricanje neke mere bezbednosti, kao na primer obaveznog lečenja u ustanovama zatvorenog ili otvorenog tipa.

Advokat ističe i da se ocena stručnjaka odnosi na dve stvari: na uračunljivost u vreme izvršenja dela, ali i na sposobnost da razumno prati tok krivičnog postupka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading