NAJEZDA SMRDIBUBA: Dosadni insekti okupirali kuće i stanove

Autor:

Vesti

12.10.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smrdibube ponovo haraju Srbijom. U poslednjih pet-šest godina, najčešće upravo u oktobru, građani se masovno žale na najezdu ovih insekata koji se pred zimu zavlače u kuće i stanove. Ulaze kroz prozore, terase, najmanje rupe u okvirima prozora, zavlače se po džepovima veša koji se suši na terasi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako se Srpskom telegrafu požalila jedna čitateljka, danima muku muči s ovim insektima i ne zna kako da ih se otarasi.

 

- Godinama imam problem sa smrdibubama, ali čini mi se da nikad nije bilo gore nego sada. Pre neki dan sam pokupila veš s terase i kada sam počela s peglanjem, umalo mi nije pozlilo. Vrelom peglom sam prešla preko pantalona i zgnječila smrdibubu koja se zavukla u džep. Užasno je smrdelo, a pantalone sam morala ponovo da perem - ispričala je čitateljka.

Prema objašnjenjima stručnjaka, ovi insekti nisu opasni za ljude, ali mogu da naprave ozbiljne probleme na poljoprivrednim usevima jer se hrane biljnim sokovima.

Prirodni recept protiv smrdibuba

RepublikaFoto: youtube.com/NigiVlogs

Priprema: Šest supenih kašika belog luka u prahu razmutite u 20 kašika vode i smesu sipajte u flašu s raspršivačem. Ukoliko koristite svež luk, potrebne su vam četiri glavice, koje treba dobro da izgnječite tako da puste sokove, dodajte pola litre vode i ostavite da odstoji 24 sata. Tečnost procedite i sipajte u flašu s rasprišivačem. Ovom smesom poprskajte sve prozore i vrata sa spoljašnje strane, ćoškove u sobama i sva mesta gde se smrdibube mogu zavući. Miris belog luka oteraće ih daleko do vaše kuće.

- U Srbiji postoji oko 800 vrsta stenica, a poslednjih pet godina posebno se izdvajaju dve - braon, mramorasta smrdibuba iz Kine, i zelena, povrtna smrdibuba iz Etiopije. Najveću štetu napravile su zelene smrdibube, koje su poharale polja soje u Vojvodini, posebno u okolini Novog Sada i Šida, gde su oranice bile zasejane semenom soje iz Kine. Biljne stenice, kako im je drugo ime, napadaju povrće i voće paradajz, papriku, grožđe, jabuke... - rekli su stručnjaci sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

Kako ističu, iako se građanima čini da je svake godine sve više smrdibuba, njihov broj ove jeseni nije uvećan u odnosu na pre.

65-70 dana životni vek ovih insekata

Životni vek ovih insekata jeste između 65 i 70 dana i za to vreme ženka položi oko 260 jaja, pa smrdibube spadaju u insekte koji se brzo razmnožavaju. Osim pauka, nemaju prirodnih neprijatelja, a uništavanje pesticidima i drugim hemijskim sredstvima nije preporučljivo jer one markiraju teritoriju, pa na mesto uništenih vrlo brzo dolaze nove jedinke. Od hemijski sredstava ih štiti tvrd oklop, ukoliko ih zgnječite, ispuštaju odvratan smrad, koji ćete dugo osećati u kući. Jedini donekle efikasan način da ih izbegnete jeste postavljanje mreža na prozorima.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading