UPOZORENJE METEOROLOGA: Moguća izlivanja i bujice na 6 reka od kiše koja će padati narednih dana!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

11.10.2020

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilne padavine na području Srbije za sutra i prekosutra. Obilna kiša u ponedeljak se najpre očekuje na zapadu i jugozapadu Srbije, i to u količini od 20 do 50 mm za 24 sata, lokalno i više. Posle podne, uveče i u toku noći padavinska zona širiće se preko centralnih krajeva ka istoku zemlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od ponedeljka posle podne do utorka ujutro na području Beograda očekuje se obilna kiša sa količinom od 30 do 40 mm.

Prestanak kiše očekuje se u utorak, ujutro na jugozapadu, a sredinom dana i u ostalim krajevima.

Zbog obilnih padavina doći će i do povećanja vodostaja na nekim rekama. Prema najavi iz RHMZ, na slivu Kolubare sa pritokama, Jadru sa pritokama, Ljuboviđi, gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, Limu i Ibru sa pritokama vodostaji će u ponedeljak i utorak biti u umerenom i većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

I prema prognozama meteorologa Đorđa Đurića, od ponedeljka prepodne do utorka prepodne očekuju nas obilne padavine, u nekim krajevima za manje od dva dana pašće više kiše nego za ceo oktobar.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Kiša će u ponedeljak ujutru već početi da pada na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom dana proširiće se i na ostale predele. Kako dan bude odmicao i intenzitet padavina će se pojaćavati, tako da nas u ponedeljak posle podne i uveče, a naročito tokom noći i u utorak ujutro očekuju veoma obilne padavine.

Kako dalje navodi Đurić, u većem delu Srbije očekuje se da padne od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 70 mm, a na području Beograda od 30 do 50 mm. Dakle, ponegde će za nešto više od 24 sata pasti više kiše nego tokom celog oktobra, a prosčena količina padavina za mnoge predele Srbije i za Beograd tokom oktobra je oko 50 mm. Beograd je pre dva dana već dobio 35 mm za nešto manje od 20 sati.

Đurić: Nagli rast manjih rečnih tokova

- Usled veoma obilnih padavina, očekuje se nagli rast manjih rečnih tokova, što bi u noći između ponedeljka i utorka i i utorak moglo dovesti do izlivanja manjih rečnih i bujičnih tokova. Dobra vest je da je iza nas sušniji period, pa su nivoi rečnih tokova dosta niski, ali ipak, kako se očekuje da ponegde padne i 70 mm kiše, treba biti pri opreznosti kada su bujične poplave kod manjih reka u pitanju, naročito u južnim, centralnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije - upozorava Đurić.

Kako navodi RHMZ, u ponedeljak može da dođe do povećanja vodostaja na Jadru, Kolubari, Tamnavi, Ubu i Ljigu, dok je u utorak moguć porast, osim na ovim rekama, još i na Peku, Jasenici, Kubršnici, Mlavi, Resavi, Lepenici, Crnici, Belom i Crnom Timoku, Toplici, Jablanici...

RepublikaFoto: facebook.com/Marko Cubrilo
Marko Čubrilo

Čubrilo: Za relativno kratko vreme 30 mm taloga

Kako navodi meteorolog Marko Čubrilo, trenutne procene akumulirane količine padavina do utorka uveče sugerišu da bi značajan deo regiona za relativno kratko vreme akumulirao u proseku oko 30mm taloga.

- Bilo bi oblasti gde bi palo ispod 20mm, ali i značajan deo regiona bi dobio između 40mm i 80 mm taloga. U ponedeljak dnevni maksimum nad većim delom regiona od +5 do +10, samo na krajnjem jugoistoku još oko +17, a u utorak još malo hladnije, uglavnom do +5 do +13 stepeni Celzijusa. Granica dnevnog mraza na oko 1800mnv - napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

 

Ponedeljak će doneti Srbiji temperature od 12°C na severozapadu do 24°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu u ponedeljak 12°C. U utorak još hladnije, maksimalna temperatura od 8°C na zapadu do 18°C na istoku Srbije, u Beogradu do 10°C.

U utorak tokom dana očekuje se slabljenje padavina, do kraja dana prestanak i razvedravanje. Već u sredu sunčano i osetno toplije vreme, a temperature će biti oko 20°C.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
lak

11.10.2020 10:49

Ocekuje se drasticno pogorsanje vremenskih prilika.

Ivana

11.10.2020 12:17

Opet nas čeka izlivanje reka, pod hitno uraditi nasipe.