PROF. DR DANICA GRUJIČIĆ SAVETUJE: Prepoznajte rak po pričanju vica!

Autor: Sofija AĆIMOVIĆ

Vesti

07.10.2020

21:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prof. dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju, upozorila je juče da postoje simptomi po kojima možete otkriti da neko od vaših ukućana ima tumor na mozgu. Kako je rekla, to se najčešće prepoznaje po ponašanju koje nekome ranije nije bilo svojstveno.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Danica Grujičić

- Kada je reč o tumorima na mozgu, tu su fine psihičke promene koje mogu da primete ukućani, oni koji dobro znaju nekoga. Kada neko počne da priča viceve koji uopšte nisu karakteristični za njega, kada se ponaša na način koji mu nije svojstven, kada ispoljava osobine koje nikada nisu bile sastavni deo njegove ličnosti, tog trenutka treba uraditi prvu dijagnostiku. Nažalost, to se ne dešava, obično se protumači da je neko imao smrtni slučaj, te posvađao se sa suprugom - objasnila je doktorka.

Gostujući na TV Prva, a na pitanje o lekovitosti sode bikarbone, o kojoj je pričao dr Branimir Nestorović, dr Grujičić je odgovorila:

- Ne verujem da je Nestorović rekao da soda bikarbona leči rak, ali soda bikarbona ima pozitivne osobine, kod kiseline u želucu i tako nečega. U prirodi postoji masa supstanci koje mogu da pomognu. Čaj od nane, kamilice kada vas boli stomak... Ali nikada nije urađena studija zašto to pijemo jer smo tako naučeni - objašnjava dr Grujičić i dodaje da postoje lekovi koji su proizvod istraživanja, ali nekome pomažu, a nekome ne.

Liste čekanja za onkološke bolesnike maltene više ne postoje

Dobra vest je, kako kaže ona, da liste čekanja za onkološke bolesnike maltene više ne postoje, odnosno čeka se manje od mesec dana, što se ne smatra listom čekanja.

- Što se tiče hemioterapije, čeka se od 12 do 23 dana, moje kolege su otvorile još dve dnevne bolnice, ali problem je što imamo malo osoblja - navodi profesorka i nastavlja:

- Loša vest je da nam ponestaju kadrovi. Recimo, 25 vodećih lekara Instituta za onkologiju u Beogradu odlazi u penziju za tri, četiri godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading