Pooštrene MERE u CELOJ SRBIJI! Katanac u 23 ČASA: KO PREKRŠI, GRDNO ĆE SE POKAJATI

Autor:

Vesti

08.10.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krizni štab odlučio je da svi objekti u Srbiji, bez obzira na to da li se radi o kafićima i kafanama sa baštama ili bez njih, tržnim centrima, prodavnicama, kladionicama, mogu da rade najduže do 23 časa. Do sada ugostiteljski objekti s baštom mogli su da primaju goste do jedan iza ponoći.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Krizni štab

Kako saznaje Srpski telegraf, jučerašnja sednica kriznog štaba počela je konstatacijom da broj zaraženih poslednjih dana raste, ne tako naglo kao u julu, ali ipak dovoljno da bismo svi bili zabrinuti. Situacija je najteža u Beogradu. Potom je raspravljano o skraćivanju rada ugostitelja i drugih objekata i to su svi prihvatili. Dosta polemike, međutim, objašnjava naš izvor iz kriznog štaba, bilo je oko kontrole mera.

- Stručni deo kriznog štaba, a posebno dr Darija Kisić Tepavčević i još nekoliko njenih kolega, tražio je da se državi i lokalnim vlastima širom Srbije uputi jasan zahtev da kontrole, pa i kažnjavanje, moraju da budu mnogo prisutniji nego što je to sada - objašnjava naš sagovornik i dodaje da nije svima bilo pravo zbog toga jer su se neki osetili prozvanim.

Darija Kisić: Kontrola i sankcije će biti mnogo strože nego u prethodnom periodu

 

Na kraju dogovoreno je da se kontrole drastično pooštre i da kazne moraju da budu izricane za primer kako bi građani shvatili da mere, a pre svega, nošenje maski u prevozu i zatvorenim prostorima moraju da se nose. Struka je dobila najveću podršku od čelnika Beograda, koji će dodatno koordinirati napore da se iskontroliše poštovanje mera.

Ko može da radi posle 23 časa

- apoteke

- pojedine pumpe

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Darija Kisić Tepavčević potvrdila je da će kontrola primene mera biti pooštrena u celoj Srbiji, a posebno u onim delovima gde je registrovan najveći broj obolelih.

- Kontrola i sankcije će biti mnogo strože nego u prethodnom periodu - rekla je doktorka.

Infekciju prenose mladi

Nema nijednog žarišta koje je vezano za određenu lokaciju i nema dokazanog širenja infekcije u privrednim objektima. Više od polovine od ukupnog broja obolelih je u Beogradu, što je logično jer prestonica ima najviše stanovnika.

Kako su pokazale analize, infekciju su uglavnom prenosili mladi na članove porodica.

Ona je navela da je tokom poslednjih nekoliko dana došlo do povećanja broja laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona i da je najveći broj obolelih iz Beograda.

RepublikaFoto: Kancelarija za KiM
Foto: Ilustracija

Brojke

  • 18 ĐAKA ZARAŽENO KORONOM TOKOM PROŠLE SEDMICE
  • 80 UČENIKA ZARAŽENO OD POČETKA ŠKOLSKE GODINE
  • 170 ĐAKA NIJE IŠLO U ŠKOLU PROŠLE SEDMICE ZBOG KUĆNE IZOLACIJE
  • 90 ODSTO UČENIKA ZARAZILO SE VAN ŠKOLE

Oko 5% zaraženih bilo u inostranstvu

Od ukupnog broja zaraženih virusom korona u našoj zemlji samo pet odsto je izjavilo da je u prethodnom periodu putovalo u inostranstvo, a najviše u Crnu Goru, izjavila je Darija Kisić Tepavčević.

Istakla je da nije veliki procenat onih koji su se zarazili van zemlje i ukazala da je to znak da su se naši turisti pridržavali mera na putovanju.

Ističe i da iz Crne Gore stižu pozitivni komentari da su naši turisti u toj zemlji nosili masku i pridržavali se ostalih mera za razliku od drugih turista.

- Globalno, mi smo još jedna od zemalja sa najnižom stopom učestalosti obolevanja. Međutim, ako poredimo sa prethodnom nedeljom, vidimo trend porasta obolevanja i ove nedelje taj trend je 19 odsto veći nego u sedmici koja je prethodila - rekla je zamenica direktora Instituta "Batut".

Opet više od 120 zaraženih

Zaraženo  121

(jedan više nego dan ranije)

Testirano 6.700

(376 manje nego dan ranije)

Umrlo 1

Ukupno umrlo 758

Na respiratoru 20

(jedan više nego dan ranije)

Hospitalizovano 283

(troje manje nego dan ranije)

Ističe da je to alarmantna informacija ukoliko se imaju u vidu druge zemlje koje su imale povoljnu epidemiološku situaciju, ali se to brzo promenilo.

Prijava kršenja mera i preko Vajbera

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je juče da će građani preko Vajber aplikacije moći da šalju fotografije ugostiteljskih objekata koji krše mere i radno vreme i da će to pomoći inspekcijama da reaguju.

RepublikaFoto: wikipedia.org/Viber
Foto: Ilustracija

On je pozvao i medije da izveštavaju o kršenju mera jer, kako kaže, činjenica je da neki objekti ne poštuju radno vreme, da rade duže nego što smeju, kao što ima i onih koji najavljuju žurke, a nemaju dovoljno prostora da prime sve te ljude.

On je poručio da će MUP, sanitarna inspekcija i komunalna milicija vršiti rigoroznije kontrole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading