Dr Baščarević: Operišemo i subotom, nadam se da "Banjica" neće opet u kovid sistem!

Autor: kurir.rs, Republika

Vesti

05.10.2020

06:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

“Institut za ortopediju je dvaput po šest nedelja bio u kovid sistemu i sada radimo 30 operacija dnevno u osam programa. Od 350 zaposlenih, 20 nas je imalo koronavirus”, kaže u intervjuu za Kurir profesor dr Zoran Baščarević, v. d. direktora Instituta za ortopediju "Banjica".

RepublikaFoto: printscreen/TV Pink
Zoran Baščarević

“Ponekad čak uvodimo i radnu subotu da traumatizovani pacijenti ne bi čekali na operaciju u pokušaju da nadoknadimo sve što smo propustili dok smo dva puta bili kovid bolnica. Naravno, ne možete nadoknaditi sve, ali najmanje 30 operacija dnevno obavimo. I nadamo se da neće biti potrebe da opet ulazimo u kovid sistem. A to će zavisiti isključivo od ponašanja građana. Ako budu odgovorni i poštovali sve epidemiološke mere, nećemo morati i po treći put u kovid sistem”, ističe Baščarević.

“U oba turnusa, a bili smo u kovid sistemu u aprilu i u julu po šest nedelja, imali smo oko 800 pacijenata. Bilo je dana kada smo u bolnici imali 300 pacijenata, a više od 150 njih na kiseoniku, odnosno na nekoj vrsti kiseoničke potpore. U jednom trenutku imali smo 16 pacijenta na respiratoru, što je najveći broj njih istovremeno na mehaničkoj ventilaciji. Moram da naglasim i sjajnu podršku od internista Kliničkog centra Srbije, kao i sa klinika za endokrinologiju, hematologiju, pulmologiju. Čak 40 lekara nam je priteklo u pomoć”, ističe doktor.

Baščarević ističe da sada svi rade punom parom.

 

 

 

“Iz kovid sistema izašli smo 26. avgusta i prvu hitnu uzeli smo već 31. avgusta. Tri hitne službe radimo nedeljno – ponedeljkom, četvrtkom i petkom. Nedeljno imamo 50-60 traumatizovanih pacijenata. Operišemo sve maligne pacijente čije je lečenje moralo da bude odloženo. Radimo i decu, i listu čekanja, svaki dan ugradimo po 10 veštačkih zglobova. Naravno, radimo i kičmu. Vratili smo se u pun obim posla, ali nažalost, ne možete nadoknaditi propušteno. Ponekad čak uvodimo i radnu subotu da traumatizovani pacijenti ne čekaju na operaciju. Najmanje 30 operacija dnevno obavimo. Svakog dana imamo osam operativnih programa – dva za traume, jedan za maligne bolesti, tri za liste čekanje i najmanje još dva operativna programa za sve druge patologije, što uključuje deformitete kičme, plastičnu hirurgiju, infekcije”.

Foto: Ilustracija

Na pitanje da li se plaši novog pika korone, doktor kaže da se ne plaši.

“Ne očekujemo da će „Banjica“ morati ponovo da se transformiše u kovid i radimo kao da se to neće ni dogoditi. Ali ako se i desi, ne zavisi ni od čije volje, već isključivo od građana. Ukoliko budu odgovorni i budu poštovali sve epidemiološke mere kriznog štaba – nošenje maske, održavanje distance, stalna dezinfekcija i redovna i temeljna lična higijena i higijena prostora – „Banjicu“ ćemo imati u ortopediji. Ne bude li tako, opet ćemo primati kovid pacijente. Svakako ne očekujem, i ako to bude moralo i treći put da se dogodi, da ćemo tako brzo ući u kovid sistem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading