SRĐA JANKOVIĆ PORUČIO: Ovo sa vakcinom liči na pesmu Evrovizije!

Autor:

Vesti

28.09.2020

04:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priča o vakcini protiv virusa KOVID-19 koja se vodi u javnosti počinje da mi liči na izbor za pesmu Evrovizije. Tada često ne slušamo pesmu, nego ćemo dati 12 poena samo zato što je učesnik iz neke zemlje. Ja ne bih da tako bude i sa imunologijom.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Janković: Kao imunolog, uvek ću prvo pitati na kom konceptu je vakcina zasnovana, da li sadrži živi ili oslabljeni virus

Srđa Janković, imunolog i član kriznog štaba, na ovaj način slikovito opisuje debatu oko toga koja je vakcina najbolja.

- Svaka vakcina koja će biti registrovana mora da prođe stroga ispitivanja u smislu delotvornosti i bezbednosti. Ove vakcine o kojima govorimo su u fazi tri ispitivanja i ima ih još koje su u nekim ranijim fazama. Najviše pričamo o okfordskoj, ruskoj i kineskoj vakcini, ima ih još koje obećavaju. Ja, kao imunolog, naravno da ću uvek prvo pitati na kom konceptu je ona zasnovana, da li sadrži živi ili oslabljeni virus. Sve su to tehnički detalji, vrlo bitni sa stručnog aspekta - objašnjava Janković i dodaje:

- Međutim, kada javnost o tome diskutuje, vrlo često se svodi na to čija je vakcina, da li neko hoće vakcinu iz ove ili one zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako kaže Janković, ovo je ubrzani postupak, inače razvoj jedne vakcine od početka do masovne primene traje više godina, po pravilu od pet do deset godina.

- Suština je da ovo jeste ubrzan postupak, ali ne ubrzan preko onih granica koje etika dopušta - naglašava stručnjak.

 

Janković, koji se nigde ne pojavljuje bez maske, neprestano insistira na striktnom poštovanju mera:

- Svako okupljanje je rizično, suština je da pri svakom okupljanju treba da vodimo računa kako da smanjimo rizik na minimum. Život ipak mora da teče, ali je opasno ako se ponašamo kao da virusa nema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading