Tempirane bombe su svuda oko nas: Superprenosioci su negativni na koronu, ali u sebi nose antitela

Autor: Blic, Republika

Vesti

26.09.2020

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tempirane bombe, tihi prenosioci, superkliconoše ili jednostavno asimtomatski slučajevi nisu nova i neuobičajena pojava kada je reč o korona virusu. Da to nije tako redak slučaj pokazuje i jedna objava na društvenoj mreži Twitter.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, jedna žena je na svom Twitter profilu podelila sa pratiocima vest da njen muž ima antitela na korona virus, a da pritom nije imao nikakve simptome.

- Muž mi ima antitela na koronu. Nit kinuo, niti se zakašljao, a temperatura ni u prolazu - napisala je ona.

Samim tim što ima antitela znači da je preležao korona virus, a kako nije imao nikakve simptome, može da se svrsta u grupu tihih prenosioca.

 

Kako je objasnila, on je za visok broj antitela saznao jer je trebalo da ima neku drugu intervenciju.

- Biće da sam imala i ja, ne odvajamo se od početka korone. Ići ću i ja sebe da proverim - napisala je ova korisnica Tvitera u daljoj prepisci sa pratiocima.

Među komentarima su se našli i drugi asimptomatski slučajevi, što samo još jednom pokazuje koliko je bitno da se čuvamo jer ne znamo ko je kliconoša, a ko nije.

- Ja sam imao koronu, moja žena ne. Kad neko nema simptome, a to je većina, koncentracija virusa na sluzokoži je jako mala, a uzimanje brisa je temeljnije od poljupca - jedan je od komentara.

Onda se javio još jedan slučaj: "Evo upravo koleginica saznala isto danas. Negativan test, nije imala koronu, a ima antitela".

RepublikaFoto: unsplash.com
Foto: Ilustracija

Čitajući ovakve objave, ne možemo da se ne zapitamo koliko je istih ili sličnih slučajeva svuda oko nas? Koliko ljudi je zaraženo, a da to ni ne znaju? Koliko njih ima antitela i preležalo je koronu bez bilo kakvog simptoma?

Upravo zbog toga je jako bitno da svi poštujemo epidemiološke mere, kako bismo zaštitili sebe i ljude oko nas, a o ovim asimptomatskim slučajevima i koliko su oni opasni prenosioci struka govori odavno.

Najopasnijih 48 sati

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je ranije da je korona virus najopasniji 48 sati pred kraj inkubacionog perioda i na početku pojave simptoma, jer oboleli ne mora da ima indikacije Covid 19, a može lako da zarazi druge.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

- Inkubacija je period između dolaska u kontakt sa virusom do momenta ispoljavanja infekcije. Kod ove infekcije čovek je najopasniji pred kraj inkubacionog perioda i na početku, jer tada ne ispoljava nikakve simptome, ali može da zarazi druge - rekla je ona.

Kako je istakla, postoji začajan procenat osoba, koji nemaju nikakvu simptome, što je poznato u epidemiologiji.

 

- To možemo da posmatramo sa dva aspekta, jedan je da tu osobu posmatramo kao potencijalnu tempiranu bombu koja nije svesna da u sebi nosi virus i oko sebe nesmetano širi infekciju. Sa druge strane, dobra stvar je da su mnoge osobe kroz taj asimptomatski efekat stekle imunitet i polako grade naš kolektivni imunitet. Bitno je da se naglasi da osobe koja ima minimalne simptome, ili ih uopšte nema, širi infekciju - objasnila je dr Kisić Tepavčević ranije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading