SVE ŠIRI SPISAK POSLEDICA ZA ONE KOJI PREBOLE VIRUS KOVID-19: Od korone ćelavost, umor i magla u glavi

Autor: B. P.

Vesti

25.09.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sad ćete bar znati zašto vam je zbrka u glavi. A i zbog čega vam opada kosa. Sve je to zbog koronavirusa!

Foto: Ilustracija

Beskrajno dugačkom nizu posledica koje ostavlja virus KOVID-19 australijski naučnici pridodali su još nekoliko: umor, smušenost, ožiljke na plućima, opadanje kose. Kako su utvrdili, ove posledice mogu se zadržati dugo nakon što preležite koronu, a u nekim slučajevima i trajno. Za većinu obolelih, kažu oni, najgora stvar jeste to što mesecima posle bolesti imaju nešto što opisuju kao maglu u glavi. Taj termin, međutim, kako priznaju i sami naučnici, niko sasvim ne razume.

Australijski pacijenti obuhvaćeni ovim istraživanjem mahom su mladi, zdravi (dok nisu dobili koronu) i u formi.

Dr Tatjana Radosavljević, naš poznati pulmolog, naglašava da je KOVID-19 nova bolest i da zasad znamo simptome, ali se malo zna o posledicama:

Dr Radosavljević: Možemo pretpostaviti da se sve vraća u normalu za najviše godinu dana

- Imamo veliki priliv pacijenata koji su preležali KOVID-19. Svima njima treba pristupiti individualno, ali ono što većina treba da uradi su skener pluća, krvna slika, laboratorijske analize, CRP analiza, utvrđivanje nivoa D-dimera... KOVID je sistemska bolest i napada mnoge organe. Ništa se još ne može tvrditi sa sigurnošću, ali ono što pretpostavljam i ja iz profesionalnog iskustva, a i stručnjaci širom sveta, jeste da se sve to vrati u normalu za pola godine do godinu dana. Ono što je do tada bitno je da se pacijenti ne naprežu. Ipak, ne bi trebalo ni da budu vezani za krevet. Dakle, pratiti svoj ritam i ne naprezati se, a biti aktivan.

Dr Radosavljević kaže da svojim pacijentima preporučuje vežbe disanja. To znači da što više šire grudni koš, a samim tim i pluća. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Gliša

26.09.2020 16:24

Budimo odgovorni.