KADA TREBA UKLONITI MLADEŽE: Tumor ili tačka na koži

Autor:

Lifestyle

24.09.2020

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo da ne postoji osoba koja na sebi nema mladež, a mnogo je onih koji prosto ne mogu da ih izbroje. Njihov broj se povećava sa godinama, a naš zadatak je da ih redovno kontrolišemo i pratimo svaku promenu da bismo se, po potrebi, javili dermatologu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Da li i kada treba ukloniti mladež?

Mladeži mogu da budu signalizator da nešto nije u redu sa zdravljem, posebno kada je u pitanju rak kože. Poznati ruski dermatolog dr Todor Željazkov kaže da je Sunce jedan od glavnih uzroka pojavljivanja mladeža, koji su, zapravo, tumor na koži, i da osobe svetle puti imaju veće šanse da obole.

OPASNOST OD SUNCA

- Nezavisno od boje kože, deca su mnogo ranjivija jer je njihova koža značajno tanja, a imuni sistem im se još razvija. Nekoliko ozbiljnih opekotina od Sunca povećava rizik od dermatoloških problema i raka kože kasnije u životu - upozorava lekar i savetuje da rizične osobe nose odeću dugih rukava i nogavica, kvalitetne naočare za sunce i šešire, kao i da planiraju aktivnosti na otvorenom tako da ne izlaze od 11 i 15 sati, ali i da redovno koriste kreme sa zaštitnim faktorom na delovima tela koji su izloženi Suncu.

Srećom, nisu svi mladeži koji se javljaju tokom života tumori.
RepublikaFoto: pixabay.com
Sunce je najveći neprijatelj zdravlja kože

- Mladeži mogu biti prisutni na rođenju ili se javiti kasnije tokom života. Uobičajeno je da se novi mladeži na koži mogu uočiti i do 30. godine. Veći broj mladeža obično se sreće kod ljudi svetlije puti, ali sam broj mladeža ne predstavlja opasnost - objašnjava prof. dr Marijan Novaković, specijalista za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju. Bivši načelnik VMA dodaje da je važna karakteristika mladeža: boja, oblik, ivice i veličina mladeža, odnosno promene navedenih osobina na postojećim mladežima.

- Zbog toga je važno da jednom mesečno izvršimo samopregled kože, a jednom godišnje posetimo dermatologa. Takođe, pojava svraba, bola ili spontanog krvarenja predstavljaju razlog da se osoba odmah obrati dermatologu - savetuje hirurg.

Osim od Sunca, i drugih izvora UV zračenja (npr. solarijumi), mladeže je potrebno čuvati i od bilo kakvog oblika iritacije (pa tako i od depilacije).

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Dr Marijan Novaković

- Ako se mladež nalazi u regiji u kojoj je učestalo njegovo povređivanje, preporučljivo je ukloniti ga hirurškim putem. Važno je naglasiti da pacijenti ne treba da paniče ukoliko se desi povreda mladeža, ali je potrebno da se posavetuju sa dermatologom o daljem toku lečenja. Takođe, ukoliko postoji neka promena na mladežu, u smislu uvećanja, promene boje, oblika, neravnih ivica, pojave svraba, bola ili krvarenja, potrebno je ukloniti mladež. Svi navedeni simptomi i znaci mogu ukazivati na melanom, jedan od najmalignijih tumora, te njihovo ignorisanje ili kasno uočavanje može biti opasno za pacijenta - upozorava dr Novaković.

TEST NA TUMOR

Jedini apsolutno bezbedan način za uklanjanje pigmentnih promena je hirurška ekscizija, uz patohistološku analizu uklonjene promene.

- Ovakve intervencije se najčešće izvode u lokalnoj anesteziji, pacijenti ih dobro podnose, a konci se uklanjaju nakon od  sedam do 14 dana, u zavisnosti od dela tela s kojeg je promena uklonjena. Nakon uklanjanja konaca ožiljak je moguće tretirati nekim od preparata za negu ožiljaka, a preporučuje se da se ožiljak ne izlaže direktnom sunčevom zračenju - savetuje poznati lekar.

Sve promene na koži moguće je ukloniti hirurškim putem, a metoda rekonstrukcije zavisi od veličine rane, odnosno defekta kože koji će nastati nakon uklanjanja promene.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jednom mesečno se kontrolišite

- Pre odluke o hirurškom lečenju potrebno je konsultovati se i sa dermatologom da bi se utvrdilo da li postoje medicinski opravdani razlozi za uklanjanje bilo kakve promene na koži - kaže hirurg i objašnjava koja je razlika između mladeža i belega.

- Beleg je narodni izraz za bilo kakvu promenu na koži, koja se može videti na rođenju ili je stečena tokom života, tako da se svi belezi moraju redovno pregledati i od dermatologa ili hirurga koji se bave tretmanom benignih i malignih tumora kože. Za najveći deo tumora kože preporučujem hiruršku terapiju i obaveznu patohistološku proveru - zaključuje dr Novaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading