"Uvek sam pokušao da spasim što se spasti moglo...": Vatrogasac koji je gasio Hilandar, zbog nesreće dobio otkaz nakon 20 godina rada

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

23.09.2020

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodnik prve klase Vladica Janković (45) iz Niša, službenik Uprave za vanredne situacije otpušten je s posla nakon 20 godina rada. Janković je kao vatrogasac učestvovao u gašenju požara i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda širom Srbije, ali je bio u timu koji je gasio Hilandar i šumske požare na Peloponezu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

U njegovoj radnoj karakteristici stoji da je tokom karijere redovno napredovao i dogurao do komandira vatrogasno-spasilačkog voda, da je za izuzetne rezultate više desetina puta novčano nagrađivan, da su ga za požrtvovanje i hrabrost ispoljenim u međunarodnim akcijama gašenja požara u Grčkoj odlikovali i predsednik grčke vlade i predsednik republike Grčke, da je više desetina puta bio angažovan u akcijama spasavanja stanovništva i imovine u Srbiji, pa je za izuzetnu posvećenost poslu prošle godine dobio priznanje Ministarstva unutrašnjih poslova i novčanu nagradu.

Jedina briga, ovom ocu dvoje dece, bio je događaj od 17. avgusta 2011. godine kada je učestvovao u saobraćajnoj nesreći koja je koštala života jednog čoveka.

Janković je tada, kako je navedeno u presudi Osnovnog suda, donetoj posle pet godina od tragedije, skretao ulevo svojim vozilom "zastava skala", a da prethodno nije uočio da ga sa leve strane pretiče "mercedes" kojim je upravljao Z.S. Iz tog razloga, kako navodi sud, Z.S. je, da ga ne bi udario, izleteo na trotoar, i naleteo na pešaka čiju je levu nogu pritisnuo uz betonski stub usled čega je on zadobio višekomadni otvoreni prelom potkolenice.

S obzirom na to da je pešak kasnije preminuo, Osnovni sud je Jankovića zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja osudio na godinu dana zatvora koju je trebao da izdrži u svom stanu uz primenu mere elektronskog nadzora. Sa druge strane, sud je smatrao da Z.S. , bez obzira što je on udario pešaka, treba osloboditi zbog nedostatka dokaza.

Međutim, 2017. godine Viši sud donosi pravosnažnu presudu, kojom Vladici smanjuje kaznu na polovinu, jer situaciju koja je dovela do ovog događaja vidi bitno drugačije.

Naime, Viši sud navodi da je "prvostepeni sud utvrdio da Z.S. nije upravljao automobilom u skladu sa saobraćajnim propisima, pri čemu je pogrešno našao da je na taj način učinio samo saobraćajni prekršaj, jer je oštećeno lice zadobilo tešku telesnu povredu, pa je uzrok nesreće i nepropisna vožnja drugog vozača čije je vozilo i povredilo oštećenog zbog čega je stepen krivice Jankovića blaži i on se ne može smatrati isključivo krivim za nastajanje nezgode".

Zbog toga ali i činjenice da je na Jankovićevoj strani postojao niz olakšavajućih a nijedna otežavajuća okolnost, sud je odlučio da mu izrekne kaznu zatvora od šest meseci koju je trebao da izdržava u svom stanu.

U vreme donošenja ove sudske odluke na snazi je bio Zakon o policiji koji je Jankoviću omogućavao da zadrži posao. Naime, u članu 172. ovog propisa bilo je navedeno da se rešenje o prestanku radnog odnosa donosi kada se utvrdi da je policijski službenik osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest meseci.

Međutim, 2018. godine, ovaj zakon se menja pa član 172. glasi da policajac gubi posao ako je osuđen na zatvor od najmanje šest meseci. Na njegovo iznenađenje, Janković 24. avgusta ove godine dobija rešenje da mu je radni odnos prestao još 30. avgusta prošle godine, iako je on radio još skoro godinu dana.

Kako se navodi u obrazloženju odluke o otkazu, Ministarstvu unutrašnjih poslova su 30. avgusta 2019. godine dostavljene presude Osnovnog i Višeg suda u Nišu.

Kako je članom 172. Zakona o policiji propisano da  pored slučajeva prestanka radnog odnosa utvrđenim drugim propisima, policijskom službeniku po sili zakona radni odnos u Ministarstvu unurašnjih poslova prestaje kada se utvrdi da je pravosnažnom presudom osuđen na kaznu zatvora od najmanje šest meseci i to danom dostavljanja pravosnažne presude.

Kako su navedene presude primljene u Ministarstvo unutrašnjih poslova dana 30. 8. 2019. godine, navedeni datum je opredeljen za datum prestanka radnog odnosa imenovanog u skladu sa članom 172. stav 1. tačka 2. Zakona o policiji – piše u rešenju o otkazu u kojem se Janković upućuje da se obrati Upravnom sudu  ukoliko smatra da je odluka nezakonita. 

Sada već bivši vatrogasac posredstvom svog advokata pokrenuo je spor pred Upravnim sudom, s obzirom na to da smatra da je došlo do pogrešne primene zakona.

Pravosnažnost presude je nastupila 2017. godine i prema tada važećem zakonu nisu postojali uslovi da mu se da otkaz. U međuvremenu se zakon promenio, ali se on ne može retroaktivno primenjivati, na situacije koje su nastale pre njegovog stupanja na snagu.

- Neko je o tome trebao da vodi računa još te 2017. godine, da se stavi tačka na to pitanje. Mom klijentu nije ostalo ništa drugo nego da podnese tužbu Upravnom sudu, koji treba da oceni zakonitost rešenja o otkazu i kako smatramo da ga poništi – objašnjava Jankovićev advokat Marko Krstić koji dodaje da je zbog svega što se desilo, mnogo izgubila i Uprava za vanredne situacije, uzimajući u obzir da je Vladica vrstan vatrogasac.

Sam Janković priznaje da mu sve ovo veoma teško pada, jer je ostao bez posla kojem je posvetio život.

- Nisam nikada razmišljao o sebi, vatrogasac je divno zanimanje ... i moj sin je krenuo mojim stopama. Nisam se libio ni najtežih izazova, uvek sam pokušao da spasim što se spasti moglo... Priskočio sam u pomoć i čoveku koji je bio povređen u nesreći, ja i drugi vozač smo pomerili automobil, podvezao sam mu nogu... ali njega nisam mogao da spasim – kazao je za Telegraf Janković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading