SATANIZAM U SRPSKIM ŠKOLAMA: Od dece prave veštice i kosture

Autor:

Vesti

31.10.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpske tradicionalne običaje u školama zamenjuju vešticama, vampirima i skeletima! Umesto da srpska deca uče o najlepšim pravoslavnim praznicima i običajima vezanim za njih, pojedine vaspitne ustanove đake edukuju o Noći veštica.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Noć veštica

Ne samo da su gradovi u Srbiji uoči ovog katoličkog praznika prepuni maskiranih mladih ljudi već se o prazniku uoči Svih svetih uči i u vrtićima. Tako je majka petogodišnje devojčice bila šokirana kada joj je dete po povratku iz vrtića pričalo upravo o Noći veštica.

Foto: Tanjug/AP
Noć veštica

- Ćerka se vratila iz vrtića sa pričom kako ih tamo uče šta je to Noć veštica, da treba da se maskiraju i idu od vrata do vrata komšija, da kucaju i traže slatkiše. Kada sam je pitala: "A da li vas uče ko je Božić Bata", samo je slegla ramenima ne znajući šta je pitam - kaže Dragica Nikolić iz Beograda.

TUĐE POŠTUJ, SVOJE SLAVI

I pojedine osnovne škole u Leskovcu planiraju da ovaj dan proslave uz maskenbal, na šta je Gradski odbor pokreta Dveri žustro reagovao.

- Tuđe se poštuje, a svoje slavi, zato ovoga puta postupite ne kao direktori koji nešto moraju, već kao roditelji i vaspitači, za dobrobit naše dece i budućih naraštaja. Prisvajanjem tuđih običaja brišemo deo sebe iz sećanja budućih pokolenja, a ko smo mi da njima uskraćujemo pravo na saznanje o poreklu i korenima - navodi se u njihovom saopštenju.

Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, objašnjava za Srpski telegraf da Noć veštica nije deo programa u školama u Srbiji.

- Svaka škola ima plan obeležavanja određenih važnih datuma kao što je recimo Sveti Sava. Sigurna sam da se to dešava van formalnih tokova u čije ime škola obeležava nešto što nije deo našeg folklora - napominje naša sagovornica.

LOŠ DUHOVNI UTICAJ

Profesor Bogoslovskog fakulteta sveštenik Radomir Popović podseća da pravoslavci imaju svoju veru i svoje običaje, pa 31. oktobra obeležavaju Svetog Luku, a ne Noć veštica.

- Naša crkva sa tim nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka. U pitanju su loši duhovni uticaji, koji najviše utiču na kolebljive. Nažalost, takvih uvek ima. Đavo ne spava ni danju ni noću - ocenjuje profesor.

Srpske tradicionalne običaje zaboravljamo usled uticaja Zapada. Tuđe običaje su nam, kako objašnjava etnolog Vesna Marjanović, doneli povratnici iz zapadnih zemalja.

- Dok su živeli u inostranstvu, obeležavali su i njihove i naše običaje. Međutim, kada su se vratili na ove prostore "uveli" su novine, pa su tako Svetog Trifuna obeležavali i kao Dan zaljubljenih, a Svetog Luku kao Noć veštica i sve slične manifestacije koje imaju karakter zabave - objašnjava ona za Srpski telegraf.

Marjanovićeva dodaje i da je upravo zabava, odnosno provod, razlog zbog kog prihvatamo običaje sa zapada.

- Srbi uzimaju te običaje jer su im zanimljivi. Oni su samo izgovor za dobar provod - navodi etnolog.

MARJANOVIĆEVA: Zabava i provod razlog su zbog kog prihvatamo običaje sa zapada

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading