Kon: Ko se ne prijavi nakon ulaska u zemlju, nalazi se u prekršaju

Autor:

Vesti

18.09.2020

13:12 >> 13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je u 15 sati održana konferencija za medije članova kriznog štaba, na kojoj je istaknuto da su nove mere u borbi protiv koronavirusa uvedene zato da bi se uspostavio dobar sistem kontrole obolelih i sprečila lokalna transmisija virusa, a ne da bi se kažnjavali građani.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug News Agency official

Na početku konferencije Darija Kisić Tepavčević je saopštila statističke podatke o stanju epidemije u Srbiji. 

O merama nadzora

Darija Kisić Tepavčević je rekla da je osnovni cilj novih mera cilj da se obaveste naši građani o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kako bi adekvatno sagledali rizike po sebe i svoje zdravlje.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

- Apelovali smo na naše građanje da se što pre vrate u našu zemlju kako bi spečili dalje inficiranje i širenje bolesti spolja - rekla je Tepavčević.

 

 

 

Što se tiče kaznene politike u vezi novih mera Tepavčević je rekla da država ima propisane kazne.

- Akcenat nije na kažnjavanju, već na tome da u ovom trenutku budemo solidarni i sprečimo širenje virusa. Ideja je da naši građani koji uđu u zemlju odmah postanu deo zdravstvenog sistema. Mi se nadamo da su svi ponašali odgovorno i savesno i da nisu u rizik doveli sebe i svoju porodica, ali moramo da budemo obazrivi. Mi trenutno imamo stabilnu epidemiološku situaciju, ali to može brzo da se promeni. Naš cilj je da sprečimo lokalnu transmisiju virusa - rekla je Tepavčević.

Među povratnicima iz inostranstva ima obolelih

Epidemiolog Predrag Kon je istakao da ovaj sistem novih mera nije napravljen da bilo kome smeta već da se vrši nadzor obolelih.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Predrag Kon

- U Beogradu, to pouzdano znam, ima oboljevanja kod povratnika. Imamo ljude koji su se vratili iz Crne Gore, Turske - rekao je Predrag Kon.

Govoreći o kaznenoj politici i novim merama, Kon je naglasio da je svaka osoba koja se ne prijavi u prekršaju i još jednom naglasio da sa ovim merama pojedinci najpre štite svoje zdravlje, a potom i zdravlje čitavog društva. 

- Nama je u ovom trenutku važno da otkrijemo te blage slučajeve. Zbog toga je prijavljivanje obavezno - rekao je Kon.

Oboleli u školama

Veoma važan aspekt epidemiološke situacije u Srbiji je i stanje u školama.

- Kada je u pitanju broj laboratorijski potvrđenih slučajeva, ove nedelje bilo je 13 učenika i 6 nastavnika, kojima potvrđeno prisustvo koronavirusa. U najvećem broju slučajeva, zaražavanje se desilo van školske sredine - rekla je Darija Kisić Tepavčevim.

- Kada su u pitanju srednje škole, ove nedelje je kod 5 učenika i 2 nastavnika potvrđeno prisustvo virusa. U pitanju je uglavnom bilo zaražavanje van školske sredine - saopštila je Darija Kisić Tepavčević koja je pohvalila učenike i nastavnike jer poštoju sve propisane mere.

Nadzorni sistem, očekuje se veći "nalet" građana

Predrag Kon je još jednom podvukao da nove mere predstavljaju samo nadzorni sistem, koji je trenutno u fazi testiranja.

- Ozbiljan nalet građanja imaćemo pred velike slave, novembar, decembar. A najveći nalet očekujemo pre Nove godine i Božića. Najgore je ne raditi ništa, zato je veoma važno da imamo razvijeni sistem nadzora - rekao je Predrag Kon.

On je takođe pohvalio učenike u srednjim i osnovnim školama i podvukao koliko je važno imati dobar sistem kontrole, jer uprkos zaraženima, nije došlo do velikog širenja virusa među učenicima i nastavnicima.

Govoreći o tome zašto se ovaj sistem uspostavlja danas od 18 sati, Darija Kisić Tepavčević je rekla da je takva odluka doneta zbog toga da se naši građani mogu na vreme organizovati i vratiti u svoju zemlju.

 

 

 

Stanje u okruženju

Darija Kisić Tepavčević je navela da je trenutno u Crnoj Gori mnogo veći rizik od oboljevanja, hospitalizacije i umiranja od koronavirusa, te da je zato nepohodno da se uvedu mere nadzora zbog razlike u rizicima između naše zemlje i onih u okruženju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading