Vesić: Beograd bi i dalje izbacivao fekalnu kanalizaciju u Savu i Dunav da nije Aleksandra Vučića

Autor:

Vesti

17.09.2020

16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika grada Beograda Goran Vesić kazao je kako je Beograd jedini grad u Evropi koji fekalnu kanalizaciju ispušta u svoje reke, ali da bi to i dalje bilo tako da predsednik Aleksandar Vučić nije potpisao memorandum o izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda.

RepublikaFoto: beograd.rs
Goran Vesić

- AFP je potpuno u pravu. Beograd je jedini veliki grad u Evropi koji ispušta fekalnu kanalizaciju bez prerade u svoje reke Savu i Dunav. Naša kanalizacija ima oko sto direktnih izliva iz kojih se u naše dve reke izliju godišnje fekalne vode zapremine 60 hiljada olimpijskih bazena. 

Tako bi bilo i dalje da predsednik Vučić nije pre dve godine potpisao memorandum o izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu čija je vrednost 285 miliona evra. Izgradnja fabrike počinje ove jeseni. To je prva faza ove fabrike dok će u drugoj fazi ona koštati oko 500 miliona evra jer će imati spalionicu za mulj.

Ova fabrika pokriva teritoriju na kojoj živi 1.5 miliona ljudi i kada bude počela da radi ukinućemo 80 od 100 direktnih izliva kanalizacije. Pored toga projektuju se još četiri manje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici, Ostružnici, Obrenovcu i Vinči. Već sledećeg proleća uz izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava gradi se postrojenje za preradu otpadnih voda.

Znači Beograd rešava ovaj veliki i civilizacijski problem. Sami, bez sredstava EU, bez donacija, od naših para.


Pitanje je kako niko pre naše vlasti u Beogradu nije želeo da rešava problem otpadnih voda? Zagreb, Ljubljana i Budimpešta rešavali su ovaj problem pre više decenija. Zašto to nije radila tada vlast u Srbiji i Beogradu? Đilas i Tadić nisu znali da se izlivaju otpadne vode u naše reke. Naravno da jesu, ali ih to nije interesovalo. Dok su drugi gradovi rešavali ovaj civilizacijski problem u Beogradu su ćutali. Zato sada to rešava naša vlast. U tome je razlika između njih i nas - napisao je Vesić na svom profilu

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading