DIREKTOR NZS: Smanjena nezaposlenost u Srbiji za devet odsto!

Autor: Tanjug

Vesti

30.10.2017

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji je sada 622.000 nezaposlenih, a nezaposlenost u odnosu na prethodnu godinu smanjena je za devet odsto, izjavio je danas direktor NSZ Zoran Martinović.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Zoran Martinović

Martinović je za RTS rekao da aktuelna stopa nezaposlenosti iznosi 11,8 odsto i da se očekuje da do kraja godine godišnji prosek bude ispod prognoze MMF, koja iznosi 16 odsto.

- Prvi i drugi kvartal pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Srbiji ispod 15 odsto. S druge strane, beležimo i povećan broj zapošljavanja i radnika koji su prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje - naglasio je direktor NSZ.

On je naveo da je za devet meseci ove godine prijavljeno oko 206.000 lica, što je, kako kaže, pozitivnije u odnosu na prošlu godinu za 2,4 odsto.

Martinović je dodao da su pojačane inspekcijske kontrole, ali da je siva zona još dominantna.

- Nažalost, u drugom kvartalu je došlo do neformalnog zapošljavanja. Nisu svi poslodavci još revnosni da prijavljuju svoje zaposlene - rekao je direktor NSZ.

Evo ko najlakše dođe do posla

Na pitanje ko u Srbiji najlakše nalazi posao, Martinović je naveo da su to stručnjaci iz informacionih tehologija, inženjeri mašinstva, elektronike, građevine.

On je dodao da se bez problema zapošljavaju i oni koji poseduju veštine i znanje - knjigovođe, računovođe, kuvari, pekari, zidari, stolari...

Martinović je rekao da se veliki broj nezaposlenih lica interesuje za programe prekvalifikacije i da je aktuelan progam koji se sprovodi preko Vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading