MINRZS i NOOIS zajedno za unapređenje osoba sa invaliditetom: Dogovorena stalna koordinacija aktivnosti

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

11.09.2020

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom (NOOIS) i Srpski filantropski forum počeli su zajedničku borbu za pristupačnost i unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

RepublikaFoto: minrzs.gov.rs
Ministar Đorđević na sastanku sa predsetavnicima iz udruženja

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, na današnjem sastanku Ministarstva i dve organizacije dogovorena je stalna koordinacija aktivnosti koje su usmerene ka rešavanju problema sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju.

Sastanku su prisustvovali ministar Zoran Ðorđević, pomoćnik ministra Biljana Barošević, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić i izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović.


Ðorđević je istakao da je zajednički cilj ostvarivanje boljeg položaja osoba sa invaliditetom u Srbiji i da Ministarstvo u kontinuitetu sprovodi aktivnosti kojima se unapređuje položaj osoba sa invaliditetom.

- Smatram da u Srbiji ne treba da postoje nikakve barijere za ovu kategoriju stanovništva. Nastavićemo da se zalažemo za unapređenje uslova života osoba sa invaliditetom, njihovo ravnopravno učešće u društvu i obezbeđivanje jednakih mogućnosti za napredak u svakom smislu - rekao je Ðorđević.

 


Ističe da osobe sa invaliditetom moraju da imaju jednaka prava za napredak i ravnopravno učešće u društvu.

- Srbija će, vodeći se takvom politikom, imati moderno društvo u kom ne postoji diskriminacija, a to i jeste cilj rada Vlade Srbije - istakao je Ðorđević.

Povodom trećeg Nacionalnog dana davanja koji se obeležava 9. oktobra, na dan rođenja Mihaila Pupina, i koji ove godine ima za cilj unapređenje pristupačnosti za osobe sa invaliditetom, Srpski filantropski forum počeo je niz aktivnosti za Srbiju bez barijera.

Te aktivnosti su organizacija panel diskusija sa ciljem podizanja svesti o problemima osoba sa invaliditetom i davanje smernica za unapređenje pristupačnosti u Srbiji, prikupljanje sredstava za razvoj prevodilačkog video relej centra za gluvoneme, zatim za kupovinu specijalnih vozila za udruženja osoba sa invaliditetom, što je identifikovano kao jedan od većih strukturnih problema.

Izvršni direktor Foruma Veran Matić kaže da taj forum kroz svoj Komitet za pristupačnost nastoji da udruži osobe sa invaliditetom, kompanije koje zapošljavaju i poštuju standarde univerzalne pristupačnosti, ali i učestvuju u filantropskim aktivnostima kojima se rešavaju različite potrebe organizacija osoba sa invaliditetom.

- Uzimajući u obzir da se u Srbiji svaka četvrta osoba susreće sa problemom nepristupačnosti, dugoročna saradnja privatnog, nevladinog i državnog sektora ključna je za unapređenje položaja velikog broja naših sugrađana - rekao je Matić.

Izvršna direktorka NOOIS-a Ivanka Jovanović istakla je da će u okviru kampanje "Srbija bez barijera“ biti promovisani i strateški rezultati ostvareni u oblasti unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

 


- NOOIS kao reprezentativna organizacija koja zastupa interese oko 800.000 osoba sa invaliditetom i njihovih zakonskih zastupnika u okviru ove kampanje kreirao je i postavio viber-stiker sa simbolom ove manifestacije radi podizanja svesti građana. Verujem da ćemo zajedničkim snagama obezbediti još bolji položaj osoba sa invaliditetom - rekla je Jovanovićeva.

Nacionalni dan davanja ove godine, zajedno s Ministarstvom za rad koje sprovodi kampanju pod sloganom "Srbija bez barijera", nastoji da doprinese rešavanju ključnih problema društva.

Rezultati svih aktivnosti koje su Srpski filantropski forum i Ministarstvo realizovali biće predstavljeni 9. oktobra, kada se obeležava Nacionalni dan davanja, kao i 3. decembra, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Čeda

11.09.2020 17:16

Dajte lekove obolelim od multiple skleroze.