POVRATAK NA NORMALU: Bolnice u Beogradu izašle iz kovid sistema

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.09.2020

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut za ortopediju "Banjica", Institut za reumatologiju, Klinika za dermatovenerologiju KCS, KBC "Zvezdara" i "Zemun" i Institut za medicinu rada izašle su iz kovid sistema i sada je njihov rad usmeren na pacijente čije je lečenje bilo prekinuto zbog lečenja obolelih od korone.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Bolnica tokom korone

U Institutu za ortopediju "Banjica" kažu za Tanjug da se ta zdravstvena ustanova u redovni režim rada vratila pre dve nedelje, te da se sada leče pacijenti koji su čekali ugradnju veštačkih zglobova, deca koja boluju od razvojnih bolesti skeleta...

V.d. direktor Instituta za ortopediju "Banjica" Zoran Baščarević rekao je da se sada u Institutu leče i operišu pacijenti čije je lecenje prekinuto početkom jula, nakon ulaska bolnice u kovid režim.


- To su pre svega pacijenti oboleli od malignih bolesti lokomotornog sistema, ali i brojni drugi pacijenti oboleli od raznih koštanih i akutnih infekcija... Čim smo ušli u normalan tok rada, mi smo prihvatili i treću Hitnu službu - naveo je Baščarević.

Dodao je da se u hitnim službama svakog dana pregleda minimum 150 pacijenata, koji imaju sveže traume.

Prošle nedelje u Institutu za ortopediju operisano je 38 pacijenata, dok je još 20 njih ostalo na čekanju, zbog pridruženih bolesti koje imaju, kaže Baščarević i navodi da se ne može predvideti kolika će biti lista čekanja po svim oblastima ortopedije.
 

Naveo je da su najduže liste čekanja za ugradnju veštačkih zglobova, navodeći da je Institut u prošloj godini listu uspeo, kako kaže, drastično da smanji.

- Mi smo sa oko 2.500 stigli na ugradnju 3.000 veštačckih zglobova. U 2019. godini ''Banjica'' je uradila sve ukupno 13.000 operacija - ukazao je Baščarević i istakao da je korona vreme čekanja na operacije drastično produžila.

"Umesto da smo sve ovo vreme radili te pacijente, mi smo radili nešto sasvim drugo. Zbog toga je lista čekanja za ugradnju kuka, koja je bila manja od dve godine, sada tri godine, a lista čekanja za koleno koja je bila između dve i po i tri godine, sada je četiri, pet godina", naveo je on.

Istakao je da su Institutu potrebne raspoložive operacione sale, jer kako kaže, sale su pune.

"Nadam se da ćemo uspeti da proširimo naše kapaitete novim operacionim salama, ako ne u ovoj bolnici onda na nekom drugom mestu", naveo je Baščarević.

Trenutni sistem rada Instituta za ortopediju potpuno se razlikuje od perioda kada je bio u kovid sistemu, naglašava naš sagovornik i navodi da je u prvih 36 sati od ulaska u kovid sistem, bolnica primila 300 pacijenata.

"Rad jedne hirurgije ne može da se poredi sa lečenjem pacijenata obolelih od kovida-19. Hirurški pacijenti zahtevaju prethodnu pripremu i veoma ozbiljna ispitivanja... Mi smo se već vratili u puni kapacitet rada u odnosu na resurse koji su nam trenutno na raspolaganju, ali to nije tako brzo", uakzuje Baščarevic.

Podvlači da deča imaju prioritet u lečenju i da se sada leče po uobičajenoj proceduri.

Direktor Instituta za reumatologiju Nemanja Damjanov kaže da se ta zdravstvena ustanova nakon izlaska iz kovid sistema, ponovo vratila lečenju najtežih reumatskih bolesnika.

U vreme lečenja kovid pacijenata, Institut za reumatologiju nije mogao da pregleda redovne bolesnike, koji su inače bili unapred zakazani, navodi Damjanov i ističe da trenutno problem predstavlja zbrinjavanje svih onih koji čekaju na pregled od jula i avgusta.

Napominje da se u Institutu leče i drugi reumatski bolesnici, koji ne mogu da se zbrinu u domovima zdravlja i u bolnicama na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Damjanov je uputio molbu svim bolesnicima da budu strpljivi, jer je, kaže, nemoguće sve odraditi za dve do tri nedelje.

Više stotina pacijenata čekaju na lečenje, ukazuje Damjanov za Tanjug.

Prijem novih pacijenata, kaže, zakazivaće se po uobičajenom režimu, nakon odluke lekara u domovima zdravlja, koji vrše zakazivanje.
 

Po potrebi se zakazuju kontrolni pregledi, koji nekada, navodi, mogu biti brzo, za nedelju do tri, a nekada, ako je stabilno stanje bolesnika, na mesec dana ili do šest meseci.

- Imamo mnogo zakazanih kontrola, po nekoliko meseci unapred i zato nam je problem da sada zbrinemo i one koji nisu mogli biti pregledani tokom mesec i više dana, mora malo duže da se čeka - kaže Damjanov.

Svi oni koji imaju hitna stanja, odnosno kod kojih postoji neko akutno pogoršanje, pregledaju se odmah u posebnoj ambulanti, ističe Damjanov.

- Mi takve bolesnike primamo istog dana, bez obzira na zakazivanje, ukoliko lekari iz primarne zdravstvene zaštite procene da bolesnik treba da se leči na odeljenjima - navodi Damjanov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading