Slavimo prenos moštiju Svetog apostola Vartolomeja: Ženama je danas jedna stvar ZABRANJENA

Autor:

Vesti

07.09.2020

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave prenos moštiju Svetog Vartolomeja, dok je glavni praznik njegov 11. juna

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Kada je ovaj veliki apostol raspet na krst u Albanopolju Jermenskom, hrišćani skidoše telo njegovo i česno sahraniše u olovni kovčeg.

Budući da su se na grobu apostola događala mnogobrojna čudesa, naročito iscelenja bolnih, zbog čega se uvećavao broj hrišćana, neznabošci uzeše kovčeg s moštima Vartolomejevim i baciše u more.

U isto vreme baciše još četiri kovčega s moštima četiri mučenika: Papijana, Lukijana, Grigorija i Akakija. No po Božjem Promislu kovčezi ne potonuše, nego vodom nošeni doplivaše, i to: Akakijev u grad Askalus, Grigorijev u Kalabriju, Lukijanov u Mesinu, Papijanov na drugu stranu u Siciliju, a Vartolomejev na Liparska ostrva.

Nekim tajanstvenim otkrovenjem saznade episkop Liparski Agaton da se približavaju mošti sv. apostola Vartolomeja. Agaton sa klirom i narodom izađe na obalu i dočeka kovčeg sa velikom radošću.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Tropar (glas 4): Pokazao si se kao veliko sunce Crkve, sjajem učenja i strašnim čudesima, prosvećujući sve koji te poštuju, Sveti Vartolomeju, Gospodnji Apostole.

Tom prilikom desiše se mnoga iscelenja bolnih od moštiju sv. apostola. Mošti su te bile položene u crkvi sv. Vartolomeja, i tu su ležale do vremena Teofila ikonoborca (oko 839 god.), pa kako tada muslimani zagroziše Liparima, to mošti apostolske behu prenete u grad Benevent. Tako Gospod proslavi Svoga apostola čudesima i za života i posle smrti.

Prema narodnom verovanju, deci se brani da se danas penju po drveću, da ne bi slomila vrat; zabranjuje se kupanje u rekama, a ženama da “bućkaju” mleko.

Danas je važno da se obustave svi radovi u polju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading