"Jasenovac je balkanski Aušvic"

Autor: Tanjug

Vesti

29.10.2017

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodeći istraživač Instituta za Holokaust "Šem Olam" iz Izraela, profesor Gideon Grajf, smatra zabrinjavajućim oživljavanje ustaških simbola i pozdrava u Hrvatskoj, i ističe da međunarodna zajednica mora da reaguje.

Za vreme istraživanja Grajf je, kako je kazao, naišao na činjenice o prebacivanju ustaša u Južnu Ameriku

Grajf za "Politiku" kaže da smo svedoci pokušaja revidiranja istorije koji se prenosi sa generacije na generaciju, individualnih incidenata neonacističkih grupa u raznim zemljama Evrope i sveta.

- Ali kada se na javnim skupovima i na fudbalskim utakmicama uzvikuje ustaški pozdrav "Za dom spremni", kada se u Memorijalnom kompleksu "Jasenovac" postavlja spomenik s tim pozdravom uz odobrenje državnih organa Hrvatske, kada se na neka mesta u Vladi Hrvatske postave ministri potomci koji su simpatizeri nekadašnjih ustaša, a dolaze uglavnom iz Argentine, onda je to zabrinjavajuće. Međunarodna zajednica mora da reaguje - naglasio je Grajf.


Profesor Grajf, ekspert za Aušvic i zonderkomandose, ukazuje da to više nije lokalno, regionalno pitanje koje se tiče odnosa Srba i Hrvata.

On je naveo da se nedavno glavni pravni savetnik Svetskog jevrejskog kongresa iz Njujorka Menahem Rozensaft oglasio u najuticajnijem američkom onlajn časopisu "Tablet", gde je istakao da u vreme kada jevrejska, srpska, romska i druge manjinske zajednice i antifašisti u Hrvatskoj bojkotuju državnu ceremoniju za Dan holokausata i Dan proboja iz Jasenovca, onda oni zaslužuju i poštovanje i međunarodnu podršku.

Grajf je boravio u studijskoj poseti regionu u okviru pripreme izložbe i međunarodne naučne konferencije o Jasenovcu koje će u decembru biti održane u Jerusalimu, a građu o Jasenovcu je istraživao u Arhivu Jugoslavije.

U stradanju Srba i Jevreja ima mnogo sličnosti - ubijani su u istim logorima, u nacističkim i ustaškim fabrikama smrti, a danas su suočeni sa snažim nastojanjima da se broj njihovih žrtava smanji i relativizuje, konstatuje Grajf.


Grajf smatra da stradanje jugoslovenskih Jevreja u NDH, Jasenovcu i na teritoriji bivše Jugoslavije nije dovoljno istraženo i ističe da će ih, posle 42 godine posveće Aušvicu, staviti sada u fokus svojih istraživanja.

On kaže da se već godinama bori protiv pokušaja smanjivanja broja jevrejskih žrtava ubijenih od strane nacista, a da se sada bori protiv smanjivanja broja žrtava Jasenovca. 

Grajf, koji radi na knjizi pod naslovom "Jasenovac - Aušvic Blakan", kaže da je njegova dužnost da istraživanju Jasenovca, koji naziva "fabrikom smrti" da svoj doprinos - rasvetljavanjem.

- Mislim da je radni naslov moje knjige zaslužen, jer je Jasenovac bio pakao na zemlji. Jasenovac se razlikovao od preostalih sedam nacističkih logora za istrebljenje iz dva razloga. Prvi je da su, prema svedočenjima malobrojnih preživelih, mučenja bila mnogo monstruoznija i demonskija nego u Aušvicu, a drugi je da je postojao i bez najmanjeg učešća nacističkih vojnika, bio je kompletno pod ustaškom upravom - navodi Grajf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading