VAKCINOLOZI SA OKSFORDA DONOSE MRAČNE PROGNOZE: Životinjski virusi tek će ubijati ljude!

Autor:

Vesti

02.09.2020

04:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moderan život u bliskoj budućnosti će dovesti do toga da virusi sve više prelaze sa životinja na ljude, što će uzrokovati pandemije velikih razmera, možda mnogo gore od koronavirusa, konstatuje oksfordski virusolog profesorka Sara Gilbert!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

I PUTOVANJA OPASNA

Naučnica koja stoji iza vakcine protiv KOVID-19 i od samog početka se bavi ovim virusom navodi i da će rast populacije biti jedan od vodećih rizika, koji sa sobom povlače pojavu ove vrste infekcija.

Putovanja na globalnom nivou će takođe ubrzati širenje virusa, koji će biti gotovo nemoguće iskoreniti na mestima s velikom populacijom.

- S obzirom na to kako stvari funkcionišu u svetu, u budućnosti možemo očekivati izbijanja epidemije zoonotičnih infekcija. Veća gustina stanovništva, više putovanja, seča šuma, sve te stvari povećavaju verovatnoću da će doći do izbijanja nečega što će se potom brzo širiti planetom - navodi profesorka Gilbert.

Crn dan za Indiju

Dramatičnost situacije sa koronavirusom iz dana u dan dostiže vrhunac. Najgore je trenutno u Indiji, koja je postala rekorder sa više od 78.000 zaraženih u samo jednom danu! Ukupan broj obolelih u pomenutoj zemlji jeste 3,5 miliona.

Profesorka pojašnjava da uništavanje prirodnih staništa primorava životinje na bliži kontakt s ljudima, što povećava rizik od prenosa bolesti, dok su klimatske promene i ekstremni vremenski uslovi faktor koji doprinosi svemu tome.

- I ljudska aktivnost jeste faktor jer čovek lovom i ilegalnom trgovinom divljim životinjama, kao i jedenjem mesa divljači, povećava rizik od prenosa. Na pijacama u Vuhanu, gradu odakle je potekao koronavirus, mogle su da se kupe zmije, dabrovi, krokodili i slepi miševi - dodala je Gilbertova.

 

 

 

ALKOHOL NE POMAŽE

S druge strane, naučnici upozoravaju da bi masovna upotreba antibakterijskih gelova za suvo pranje ruku mogla da dovede do stvaranja superbakterije, koja će praktično biti neuništiva. Naime, prekomerna upotreba ovih gelova tokom pandemije koronavirusa bi mogla da dovede do toga da se druge bakterije i virusi koji se nađu na našim rukama adaptiraju i prežive korišćenje gela, koji bi zapravo trebalo da ih uništi.

- U ovom momentu ne postoje i dalje objavljeni dokazi za to da alkohol ubija KOVID-19. Iako ubije 99,9% bakterija, a može ih biti milion na našim rukama, to znači da ostaje 10.000 živih bakterija. Istraživanja su pokazala da su ove preživele bakterije ozbiljni patogeni, što znači da bi naša rutina korišćenja gela mogla da nanese više štete nego koristi. Ako do toga dođe, nastala bi situacija jednaka armagedonu - upozorava doktor Endrju Kemp sa Univerziteta Linkoln.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading