Roditelji su rekli svoje, a evo šta deca misle o povratku u školu

Autor: Blic, Republika

Vesti

26.08.2020

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi septembar, nekima noćna mora, drugima uzbuđenje i radost, ove godine izgledaće drugačije od onoga na šta su đaci navikli kada su u martu ustali iz klupa. Ove godine susreli su se s mnogo novina, a jedino je sigurno da i sa jedne i sa druge strane postoji mnogo dilema o načinu na koji će se odvijati nastava.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog ozbiljne situacije sa korona virusom, roditelji su upitani da li su saglasni da se đaci vrate u škole ili još uvek žele da pohađaju nastavu na daljinu, a rezultati koji obuhvataju polovinu obrazovnih ustanova u našoj zemlji pokazuju da se samo pet procenata njih odlučilo da zadrži svoje dete kod kuće.

Klinci ne mogu da dočekaju da se vrate u školu

- Ja jedva čekam da krenem u školu, dosadno mi je kod kuće kad mama i tata opet rade. Tata kaže da mama ima veću tremu nego ja - kaže mali Ilija Dimčetić (7), koji treba ove čudne godine da krene u prvi razred.

 

Mala Maša Jovanović (11) iz Beograda je takođe na prekretnici. Ona treba da krene u peti razred.

- Meni je iskreno malo bezveze. Imam mlađu sestru, ja idem u školu i ona ide u školu, a ne idemo zajedno. Dobila sam neki raspored časova, izgleda kao kontrolni iz matematike. Meni nošenje maske nije strašno, ali ne znam sa kim ću da sedim. E to što su časovi skraćeni, to je baš lepo.

Sestre Sanja (12) i Vanja (8) Koltko saglasne su da je raspust predugo trajao i da je vreme da se vrate u klupe.

- Ja jedva čekam da krenem u školu, ne sviđa mi se da idem u školu od kuće. Jedino mi je žao što nas dele u dve grupe, pa moja najbolja drugarica neće ići sa mnom. Mama će kupiti maske za decu, ali ne znam kako će to izgledati u školi - iskrena je Vanja, dok Sanja dodaje da se sama odlučila da ide u školu, jer joj je tako lakše nego da prati nastavu na daljinu.

 

Anja Mitrović (9) 1. septembra kreće u treći razred i nestrpljiva je da vidi svoje drugare.

- Ne mogu da dočekam da idem u školu. Volim da kupujem pribor za školu i jedva čekam da vidim svoje drugare i pokažem im sve. Baš se radujem, a na masku sam već navikla, nosila sam je stalno kad idem s mamom u prodavnicu - dodaje.

Jasno je da su deca nestrpljiva da se vrate u rutinu na koju su navikla kada je nastava u pitanju. Iako još uvek nije sve jasno definisano, sigurno je da će pretrpeti određeni nivo stresa zbog celokupne situacije, ali čini se da je i izolacija učinila svoje, pa ne mogu da dočekaju ponovni susret s drugarima iz razreda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading