Epidemija se smiruje: U Leskovcu i Čačku ukinuta vanredna situacija

Autor: BizLife, Republika

Vesti

24.08.2020

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradski štabovi za vanredne situacije u Leskovcu i Čačku doneli su odluku o ukidanju vanrednog stanja u tim gradovima, usled poboljšanja epidemiološke situacije sa koronavirusom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Članovi Štaba za vanredne situacije ukinuli su vanrednu situaciju u Leskovcu nakon 40 dana, na predlog leskovačkog Zavoda za javno zdravlje.

Direktorka tog zavoda Aleksandra Nikolić ocenila je na vanrednoj sednici Štaba da je došlo do poboljšanja epidemiološke situacije, i da je trenutno hospitalizovano 19 pacijenata.

Ona je rekla da u poslednjih nedelju dana tri dana nije zabeležen novi slučaj infekcije koronavirusom, kao i da je smanjen broj pacijenata u kovid bolnici u tom gradu.

 

- Došlo je do poboljšnja epidemiološke situacije na teritoriji celog grada Leskovca, ali ona je i dalje nesigurna, sa znacima stabilizacije - ocenila je Nikolić.

Komandant Štaba i gradonačelnik Leskovca kazao je da “od danas naši građani mogu da idu u biskop, pozorište, na koncerte, utakmice, u biblioteke, ali uz poštovanje distance, higijene i dezinfekcije, a ugostitelji vraćaju radno vreme na staro, uz poštovanje svih propisanih mera”.

Od početka epidemije na teritoriji Leskovca koronavirus potvrđen je kod 1.259 osoba.

I Gradski štab za vanredne situacije Grada Čačka doneo je doneo odluku da se ukine vanredna situacija na teritoriji tog grada. Odluka je doneta na predlog Radnog tima za praćenje širenja virusa korona, rekao je Tanjugu gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Todorović je kazao da je ta odluka doneta jer se na teritoriji celog Moravičkog okruga epidemiološka situacija smiruje, i u tom smislu naveo da je od 16. avgusta u proseku po dva prijema u Opštoj bolnici u Čačku, a oko sedam prosečno na otpustu, dok od 202 testirana Čačanina u prethodna tri dana nijedan nije pozitivan na virus korona.

 

Ukidanjem vanredne situacije, stvara se mogućnost da se bazeni na otvorenom stave u funkciju, kao i kupališta, uz obavezno pridržavanje mera distance, nošenja maski, dezinfekcije, a što se tiče ugostiteljskih objekata oni su vraćeni na redovni režim rada, do 24 sata, odnosno vikendom do jedan čas posle ponoći.

- Na predlog Zavoda za javno zdravlje i Radnog tima mi smo ukinuli vanrednu situaciju, ali ostaju sve one mere koje je preporučila Vlada Srbije – distanca, nošenje maski, uključujući i nove da se kulturni i javni događaji u zatvorenom ograniče na 500 ljudi uz poštovanje svih zaštitnih mera - kazao je Todorović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading