Doktor za hrkanje koji je operisao 4 predsednika izgubio bitku sa koronom

Autor: K. ILIĆ - B. PAUNOVIĆ

Vesti

22.08.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novak Vukoje, nadaleko čuveni doktor za hrkanje, kako su ga zvali jer je taj problem rešavao kao čarobnim štapićem, umro je u 73. godini u Novom Sadu od posledica koronavirusa.

Foto: Privatna arhiva
Novak Vukoje

Član Evropske akademije nauka bio je poznat i širom sveta, a kod njega su svojevremeno dolazili i najveći državnici, poput Gadafija, Tita...

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Novak Vukoje i Aleksandar Vučić

Problemima hrkanja i gušenja tokom noći bavio se više od dve decenije, a kod njega u ordinaciju dolazili su mnogobrojni političari, pevači, glumci, sportisti... Koliko je bio poznat i omiljen vidi se i po mnogobrojnim fotografijama sa slavnim pacijentima. Bio je prijatelj i sa sadašnjim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Hirurška metoda koju je razvio Vukoje bila je namenjena rešavanju bučnog sna, a upravo zahvaljujući ovoj metodi, doktor je nagrađen zlatnom medaljom u Moskvi 2008. godine.

Dr Vukoje je 2015. jednom Novosađaninu operisao najveći ljudski rog koji je viđen, dužine 11 centimetara.

- Ovo je sigurno slučaj za Ginisa. Još sam u čudu, to je nešto neviđeno do sada u istoriji medicine - izjavio je tada doktor.

Takođe, ostaje upamćen i zahvat kada je Novosađanki koja je došla zbog smetnji u nosu izvukao stonogu.

Foto: Privatna arhiva
Ljubiša i Novak Vukoje

Doktorov sin Ljubiša Vukoje napisao je na Fejsbuku da je bila privilegija i sreća imati takvog oca.

- Najbolji tata, najbolji prijatelj, najbolji čovek kog sam ikad poznavao - napisao je sin.

Primarijus dr Novak Vukoje ceo život posvetio je lečenju ljudi koji su neretko dolazili iz najviših slojeva društva, pa su mu tako pacijenti bili i četiri predsednika četiri različite države, a za svoj rad dobio je brojna priznanja i nagrade za uspehe i uvođenje inovacija u medicini.

Foto: Privatna arhiva
Novak Vukoje i Uglješa Grgur

Novakov prijatelj Uglješa Grgur za Srpski telegraf kaže da ga je duboko pogodio odlazak velikog čoveka.

- Pričali smo telefonom, a nakon toga, samo dva dana kasnije, on je bio na respiratoru. Nije znao da ima koronu, nije imao nikakve simptome. Poslao sam mu poruku kad je ležao u bolnici, na koju mi je odgovorio dan kasnije i to me je obradovalo, mislio sam da će bog da ga sačuva. Bili smo jako dobri prijatelji, bio je običan i realan čovek, koji je čvrsto stajao na zemlji, pre svega, iskren čovek - priča Grgur i ističe da je doktor voleo selo, zavičajni Sečanj.

Novak Vukoje sahranjen je na Bežanijskom groblju u najužem krugu rodbine i prijatelja.

Reakcije

Dragan Šutanovac

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Novak Vukoje i Dragan Šutanovac

Mogu da kažem da mi je rešio dugogodišnji problem koji se tiče disanja kroz nos, budio sam se i na spavanje išao s kapima. Pre posete njemu nigde nisam mogao da odem bez kapi za nos, zaista je bio veliki stručnjak

Seka Aleksić

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Novak Vukoje i Seka Aleksić

Bio je sjajan čovek i neka putuje s anđelima

Miroslav Ilić

RepublikaFoto: instagram.com/miroslav__ilic
Miroslav Ilić

Mnogo mi je žao, nisam znao, potpuno me je sad rastužila ta vest. Bio je dobar čovek i dobar stručnjak. Spasao me je, dve godine nisam znao šta da radim od pumpica i drugih medikamenata, lutao sam dok njega nisam našao

Žika Šarenica

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Novak Vukoje i Žika Šarenica

Često je gostovao kod mene, baš me je pogodila vest o njegovoj smrti. Čovek nikad ne može da pretpostavi šta može da se dogodi. Bio je pravi stručnjak, odličan, kao saradnik i kao doktor

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading