NIKAKO ovo ne radite kada napolju grmi, može da bude kobno po vas!

Autor:

Vesti

20.08.2020

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbolja zaštita od udara groma je preventiva jer je reč o prirodnoj nepogodi od koje se ne možemo u potpunosti zaštiti, osim ako nismo u zatvorenom objektu, poručuju sagovornici Tanjuga i dodaju da posledice od udara groma mogu biti fatalne.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Na otvorenom potpuna zaštita od udara groma ne postoji.

Najnoviji slučaj udara groma dogodio se u Jagodini, kada je trenera fudbalskog kluba grom pogodio na terenu tokom treninga, a u Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da je pre svega važno pratiti prognozu vremena, odnosno upozorenja na vremenske nepogode, te da je, kada dođe do grmljavine, najsigurnije skloniti se u čvrsti objekat.

- Olujni vremenski procesi, koji uslovljavaju grmljavinu i pojavu grada, ne traju dugo, između 30 i 90 minuta. Za to relativno kratko vreme potrebno je pre svega skloniti se u čvrsti objekat, a ukoliko to niste u mogućnost onda treba gledati da ne budete na najvišoj tački koja može uzrokovati da vas udari grom - objasnio je Goran Mihajlović iz RHMZ-a.

 

 

 

Naveo je da nas od groma može zaštiti i automobil, ali da je ipak najbolja preventiva jer je, dodao je, reč o prirodnoj nepogodi od koje se ne možemo u potpunosti zaštiti, osim ako nismo u zatvorenom objektu.

- Ako ste na otvorenom, apsolutna zaštita ne postoji - poručio je Mihajlović.

Da je preventiva najvažnija kaže i doktorka Nada Macura i poručuje da u slučaju najavljene grmljavine treba izbegavati otvorena polja, njive, reke...

- Nikako pecanje, niti kupanje kada grmi i seva. Takođe, ne treba stajati pod drvetom niti šetati po kiši jer se nikada ne zna kada grom može da udari - ukazala je Macura.

 

 

 

Kako je pojasnila, ukoliko je na primer krošnja drveta visoka osam metara, isto toliko metara se treba udaljiti od tog drveta.

- Ako je čovek na njivi, onda je najbolje da čučne ili sedne na zemlju, da bude što niži - navela je Macura i dodala da bi, kada grmi, trebalo da sa sebe sklonimo sve metalne predmete, čak i kopču na pojasu od kaiša.

Takođe, dodala je, u kući bi trebalo da isključimo sve električne aparate. Macura je istakla da udar groma može dovesti do fatalnih posledica i navela da kod osobe koju je pogodio grom najčešće dolazi do poremećaja ritma u radu srca, da može doći i do zastoja srčanog rada, kao i da opekotine od groma mogu biti masivne i opasne.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading