Ministar zdravlja sa zdravstvenim radnicima iz crvenih zona kovid bolnica

Autor:

Vesti

20.08.2020

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se sa zdravstvenim radnicima iz crvenih zona kovid bolnica Požarevca, Smedereva, Paraćina, Bora, Majdanpeka, Zaječara, Paraćina, Kladova, S. Palanke, Petrovca na Mlavi, Ćuprije , Negotina.

RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja
Zlatibor Lončar sa medicinskim radnicima

- U Srbiji je trenutno 260 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona - kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da se 13 njih nalazi na bolničkom lečenju, dok ostali imaju blažu kliničku sliku.

Lončar, koji je danas razgovarao sa zaposlenima kovid bonica u Požarevcu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Petrovcu na Mlavi, Zaječaru, Majdanpeku, Chupriji, Paraćinu, Jagodini, Kladovu, Boru i Negotinu, zahvalio je zdravstvenim i nemedicinskim radnicima koji se bore u crvenim zonama za život pacijenata obolelih od Kovid 19.

Ministar je naveo da je u ustanovama socijalne zaštite trenutno zaraženo 247 osoba, a da je toga 72 zaposlenih.

- Virus korona nije oslabio, on je među nama, ali mere koje sprovodimo daju rezultate i zbog toga ne smemo da se opustimo. Čeka nas ozbiljna jesen, kada virus korona može da se ukrsti sa sezonskim gripom - rekao je Lončar.

 

Kako je rekao, dok se ne pojavi sigurna i bezbedna vakcina protiv korone najbolja zaštita je sprovođenje preporučenih mera - nošenje maske, održavanje distance, higijena ruku.

Načelnica odeljenja pneumoftiziologije Opšte bolnice u Paraćinu Snežana Zlatković zahvalila se ministru što se setio zdravstvenih radnika za njihov rad i trud u borbi protiv korone.

Ona je navela da je Opšta bolnica u Paraćinu u kovid sistem uključena u drugom piku i da je tada opredeljeno 60 postelja, kao i da su dobili pet respiratora i pokretni rendgen.

- Nivo zdravstvene usluge podignut je na viši nivo. U bolnici smo zbrinjavali pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Dobili smo pomoć i u ljudstvu tako da je broj zdravstvenih randika bio duplo veći od uobičajenog broja na odeljenju - navela je Zlatković.

Zadovoljna je što nijedan zdravstveni radnik, a ni pomoćno osoblje na tom odeljenju nije zaraženo tokom epidemije jer su, kako kaže, od početka imali dovoljno opreme.

Apelovala je na građane da budu disciplinovani i prime vakcinu protiv sezonskog gripa jer, kao pneumoftiziolog, zna šta može da nas očekuje od jeseni.

- Važno je da se pridržavamo mera, nosimo maske izbegavamo skupove i porodična slavlja - rekla je ona.

 

Dodaje da se u Opštoj bolnici u Paracinu smanjuje broj pacijenata i pregleda kao i da će možda sredinom nedelje ući u normalan režim rada.

Načelnica Infektivnog odeljenja u Požarevcu Vesna Filipović kaže da je Opšta bolnica Požarevac stub zdravstvenog sistema Braničevskog okruga, kao i da su šestog jula ušli u kovid sistem i da su prvog dana primili 66 pacijenata.

U toj bolnici, kaže, nisu zbrinjavani samo pacijenti iz Požarevca, već i iz Beograda i drugih mesta u Srbiji.

Kako dodaje, najmlađi pacijent lečen kod njih imao je 18 godina, a najstariji 95.

Trenutno je u Opštoj bolnici u Požarevcu na lečenju 61 pacijent.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading